Nieuws

Svalbard Global Seed Vault viert 10 jarig bestaan

In februari 2008 werd de zadenkluis op Spitsbergen geopend. In het 10 jarig bestaan zijn bijna 1 miljoen zaadmonsters naar de kluis gestuurd door 73 collectiehouders, inclusief het CGN. Op 26 februari is dit heugelijke feit op Spitsbergen gevierd.

De zadenkluis is tot stand gekomen om als veiligheidsnet te dienen voor collecties van de internationale gemeenschap op het gebied van plantaardige genetische bronnen. Het wordt gefinancierd en beheerd door de Noorse regering, the Nordic Genetic Resource Center (NordGen) en de Global Crop Diversity Trust (CropTrust).

De zadenkluis ligt 120 meter onder de grond, zodat met weinig input de zaden diepgevroren bewaard kunnen worden. Zaden blijven onder die omstandigheden lang kiemkrachtig. Tijdens de viering van het tienjarig bestaan liet de Noorse regering weten 10 miljoen euro te willen investeren in de kluis om verbeteringen aan te brengen. Er moet een waterdichte ingang komen en apparatuur die warmte afgeeft wordt buiten de kluis geplaatst. Zo wordt de kluis gereed gemaakt voor mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan zijn afgevaardigden van genenbanken, wetenschappers en beleidsmakers naar Spitsbergen afgereisd voor een summit over het zo efficiënt mogelijk bewaren van planten genetische bronnen voor voedsel en landbouw. Op de website van de Svalbard Global Seed Vault is meer informatie te vinden over de feestelijkheden.

Er zijn bijna 1 miljoen zaadmonsters van meer dan 5300 soorten in de zadenkluis opgeslagen. Een groot aantal zaadmonsters zijn van graansoorten en peulvruchten, mondiaal belangrijke voedselgewassen waar grote collecties van bestaan. Op de ‘seed portal’ van de Seed Vault kan men informatie over de gestuurde monsters vinden.

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) heeft sinds de opening in 2008 18699 zaadmonsters gestuurd, dit is 82% van de gehele CGN collectie

(Bron foto: website Global Seed Vault)