Nieuws

SZH regiobijeenkomst Noord-Brabant en Gelderland

Stichting Zeldzame Huisdierrassen organiseert dit jaar een aantal regionale bijeenkomsten om liefhebbers van deze rassen te ontmoeten, en om waar mogelijk op zoek te gaan naar nieuwe lokale verbindingen. In mei staan Noord-Brabant en Gelderland op het programma.

Het Drents heideschaap, de Lakenvelder koe en de Twentse landgans… oud-Nederlandse landbouwhuisdierrassen, we noemen ze ook wel ‘ons levend erfgoed’. Het blijft hard nodig om ons sterk te blijven maken voor deze zeldzaam geworden rassen, en het is goed te zien dat door samenwerkingen al veel leuke initiatieven rondom dit erfgoed ontstaan. Er valt veel van elkaar te leren, en persoonlijke ontmoetingen met mensen uit eigen regio helpen daarbij. Om deze reden organiseert Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) in 2015 een regiobijeenkomst in vijf provincies van Nederland en ze nodigen iedereen uit om hierbij te zijn.

De bijeenkomst is bedoeld om een stukje eigen werkveld toe te lichten. Tevens is er genoeg ruimte om met de deelnemers in gesprek te gaan, om te ontdekken wat de inbreng van de aanwezigen, als liefhebber, professional, kok, natuurbeheerder, terreineigenaar, of kinderboerderijmedewerker al is en kan zijn, als het om behouden, gebruiken en promoten van deze dieren gaat.

Dinsdag 12 mei in Noord-Brabant, Locatie: Schaapskooi Schijndel, Martemanshurk 12, 5482 WP Schijndel en Woensdag 27 mei in Gelderland, Locatie: Groenhorst College Barneveld, Barnseweg 3, 3771 RN Barneveld

Programma van deze dagen: Om 15.00 uur start een bestuurslid van de SZH met een welkom. Hierna neemt de gespreksleider het over. Deze middag is verdeeld in drie rondes, en elke ronde worden de lopende activiteiten van de SZH per werkveld door een medewerker gepresenteerd, deze zijn (1) Fokkerij, (2) Promotie en Educatie, en (3) Beleving en Benutting. Per ronde wordt ook podium gegeven aan een dierhouder of gebruiker om het thema met een voorbeeld uit de praktijk toe te lichten. Na de beide sprekers wordt elke ronde een gesprek met de zaal aangegaan en is er een korte verfrissende inspiratiepauze voordat de volgende ronde begint. Om 17.30 uur wordt de middag afgesloten.

Deelname is kosteloos en aanmelden kan op de website van de SZH: Noord-Brabant en Gelderland.


(Bron foto: SZH)