Nieuws

SZH viert 40 jarig jubileum

Een gedenkwaardige datum is het voor de SZH: 26 februari 1976. Op deze dag werd de SZH opgericht. De geschiedenis van de SZH kent veel bijzondere activiteiten, educatieve en informatieve producten en actieve ambassadeurs en bestuurders die de stichting draaiende hebben gehouden.

De doelstelling is nagenoeg hetzelfde gebleven: het behouden van de rassen en variëteiten van landbouwhuisdieren van Nederlandse origine met een cultuurhistorische of biologische waarde.

Het is alweer 40 jaar geleden dat Anneke Clason en Sytze Bottema hoorden dat hengst Baldewijn, de laatste hengst met Groninger bloed, dreigde naar het slachthuis te gaan. De oprichters van de SZH hebben het dier toen gered, en konden Baldewijn plaatsen op landgoed Nienoord, wat later ook als één van de eerste fokcentra is erkend door de stichting.

In het kader van het jubileum zullen dit jaar diverse activiteiten worden georganiseerd, deze worden t.z.t. via de website van de SZH en het tijdschrift Zeldzaam Huisdier aangekondigd.

Foto: Vierspan Groninger paarden op landgoed Nienoord, één van de eerste erkende fokcentra van de SZH. Foto gemaakt door Rudolf van Bottenburg.