Nieuws

SZH zet De Hagenaar in de schijnwerpers

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft het Amsterdamse duivenras ‘De Hagenaar’ uitgeroepen tot Ras van het Jaar 2017. Dit ras van hoogvliegers dreigt uit te sterven als er geen actie ondernomen wordt.

De Hagenaar is een prachtig oud Nederlands ras, met een adellijk voorkomen. De Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars (FNT) ontfermt zich over dit zeer zeldzame ras. Sterker nog, dit ras dreigt voorgoed te verdwijnen als er geen duurzaam behoudsplan wordt opgezet. SZH gaat gedurende 2017 zich inzetten om FNT hierbij te ondersteunen. Zo worden er diverse promotiemiddelen ontwikkeld om nieuwe houders te werven en op evenementen extra aandacht aan de Hagenaar besteed. SZH zet zich ook samen met het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) in voor projecten die bijdragen aan het duurzaam behoud van dit ras.

Een waar staaltje fokkerskunst

Dit ras is een waar staaltje fokkerskunst geweest van onze voorvaderen. Vermoedelijk hebben zeevaarders zo rond 1540/1550 de voorlopers van het ras meegenomen van overzee vanuit Perzië, Pakistan of India. Waarom het ras Hagenaar genoemd wordt, is nog steeds een raadsel. Het is een puur Amsterdams ras en heeft niets met Den Haag te maken, wat de naam zou doen vermoeden. Vanuit de oude Amsterdamse duiventillen werd in vroeger jaren veel gevlogen met deze wolkenklimmers, zoals ze ook wel werden genoemd. Deze vogels kunnen namelijk zeer lang en vooral hoog vliegen. Frans Meinen heeft met groot gevaar (represaillemaatregelen door de Duitse bezetter), de Hagenaars door de Tweede Wereldoorlog heen gesleept.

Samen optrekken om deze duif voor het nageslacht te bewaren

De Hagenaar is een middelgrote duif met een zuiver horizontale stand en een strak aanliggend verenpak. De witte kleurslag komt het meeste voor. Het zuiver witte pareloog met een kleine, zuiverronde scherpe pupil is een belangrijk raskenmerk. Dit ras verdient het om voor het nageslacht bewaard te blijven. In 2017 zullen daarom de fokkersvereniging FNT, samen met hun bond de NBS, en SZH op verschillende wijze volop landelijke aandacht te gaan schenken aan dit met uitsterven bedreigde ras.

Contact: Stichting Zeldzame Huisdierrassen

(Bron foto: Theo Ruigrok en Dick Hamer/ Bewerking-opmaak Ad Taks)