Nieuws

Te veel bouwplannen aan de kust

De kust wordt in snel tempo bebouwd, blijkt uit een inventarisatie van Natuurmomenten. De komende drie jaar komen er 6200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen bij.

Omdat het goed is voor de economie, biedt minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu met de nieuwe Beleidslijn Kust meer ruimte voor nieuwe initiatieven in zee, op het strand en in de duinen. Strandtenten mogen in dat besluit, dat in januari gepubliceerd werd, het hele jaar open en hoeven ook niet te worden afgebroken. En het verbod op nieuwe bebouwing in het kustgebied komt te vervallen.

Bouwplannen

Er ontstond commotie, veel mensen tekenden een petitie om de kust te beschermen. Natuurmonumenten zocht uit wat die nieuwe beleidslijn betekende. Het rapport 'Analyse van recent gerealiseerde bebouwing en nieuwe bouwplannen aan de Nederlandse kust' verscheen onlangs. Zo zijn afgelopen drie jaar aan de Noordzeekust tussen Cadzand en Den Helder 1866 objecten gebouwd, en als de plannen doorgaan komen er komende drie jaar nog 6277 objecten bij. Het gaat om villa’s, appartementen, strandhuizen, hotelkamers en jachtligplaatsen. Een forse toename van de bebouwing. Natuurmonumenten vindt het teveel.

Het rapport laat overzichten zien van de bouwplannen voor de drie provincies langs die kust: Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Zeeland. De bebouwing in Zeeland groeit het hardst: 976 objecten zijn in uitvoering, 1740 objecten zitten in de procedure of zijn al vastgesteld en voor 312 objecten worden plannen gemaakt. Vooral voor Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland bestaan flinke plannen. Ook in Zuid- en Noord-Holland komen er nog veel huisjes, hotelkamers en appartementen bij.

Afstemming

Natuurmonumenten denkt dat er een overcapaciteit ontstaat en vindt dat er meer afstemming mot komen tussen gemeentelijke en provinciale overheden. De natuurorganisatie pleit voor een Kustpact voor de Nederlandse kust waarin alle betrokkenen afspraken moeten maken over de bescherming van de waarden van de kust zoals openheid, rust, leegheid, stilte, donkerte en ongereptheid. Onder regie van minister Schultz wordt nu een Kustpact opgesteld.

(Bron foto: Pixabay)