Technasia scholieren presenteren innovatieve ideeën tegen voedselverspilling
Zo’n 300 leerlingen uit 3-VWO hebben in verschillende keuzeopdrachten een ontwerp gemaakt om voedsel langer te bewaren, reststromen te benutten of jongeren te activeren om minder voedsel te verspillen. De winnende groepjes van deze keuzeopdrachten mochten hun oplossing aan de wethouders presenteren.
Terechte winnaars
Connor, Jelle en Rins van het Merlet College in Cuijk presenteerden met hun docent Marc Wiskerke hun oplossing om restje in de keuken langer goed te houden door een modulaire vaccuum koelkast te ontwerpen. Vanuit het het Streek in Ede pitchten Niels, Bjorn, Gijs en Luca met hun docent Hans Dekker dat 12 miljoen kilo aardappelen per jaar bij de groothandel niet gebruikt worden (door bijvoorbeeld afwijkingen in grootte). Door daar zetmeel en eiwit uit te winnen gebruik je die grote reststroom op een waardevolle manier. Als laatste maakten Ruben en Hans met hun docent Hubert Maljaars van het Johannes Fontanus College in Barneveld het publiek enthousiast voor hun app ‘Voedselverspilling of Geld’ waarmee jongeren in de actiestand gezet worden om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te checken, met restjes te koken, voedsel bij winkels op te halen dat verspilt dreigt te worden en daarmee beloningen te sparen. Door de korte pitches lieten de leerlingen zien dat ze terechte winnaars zijn van de keuzeopdrachten.
Na afloop van de presentaties is er genoten van een heerlijke lunch, die werd verzorgd door Edes proeflokaal. Van een broodje ‘rondje koelkast’, gefermenteerde restgroenten, quiche en zelfgemaakte ‘vintage’ ijsthee is uiteraard geheel volgens het thema niets verpild.
De Verspillingsvrije Week
Van 7 t/m 13 september was het Verspillingvrije week in Nederland. Met een campagne op radio, televisie en sociale media werden consumenten gewezen op het voorkomen van voedselverspilling in onze huishoudens. Zo kan er bijvoorbeeld 2 miljoen kilo brood per week worden bespaard als we beter bewaren en slimmer (restanten) gebruiken. Voedselverspilling is een levensecht probleem, omdat in alle schakels van de keten in Nederland zoveel verliezen optreden dat 1/4 van al het geproduceerde voedsel niet in de monden maar in de vuilnisbak belandt. En dat zorgt voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval, verloren economische waarde en meer honger in de wereld.
In de Regio Foodvalley doen de acht gemeenten actief mee aan de Verspillingsvrije week en worden o.a. lokale ondernemers als verspillingsvrije helden in het zonnetje gezet. En we beginnen bij de basis: het onderwijs en de burgers van morgen. Twintig basisscholen zijn deze week bezig met de Smaakmissie Voedselverspilling en ook voor het voortgezet en mbo-onderwijs zijn er speciale lespakketten en projecten.
Het project
Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is een initiatief van Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Regio Foodvalley en is vorig jaar van start gegaan met 5 Technasia scholen (naast de drie genoemde scholen deden ook 't Hooghe Landt uit Amersfoort en het Candea College uit Duiven mee). Dit jaar is de inhoud uitgebreid en geprofessionaliseerd. Zo is er een introductie les in de vorm van videos over de verschillende thema’s gekomen (gemaakt door scholieren van de Christelijke Hogeschool Ede) en zijn de groepjes begeleid door scholieren van het Wageningen Youth Institute. Het niveau van de eindpresentaties was hoog en naast bewustwording bij de leerlingen heeft het project ook voor veel nieuwe ideeën gezorgd waar we in de Regio Foodvalley op kunnen voortbouwen.
Volgend jaar komt het project beschikbaar voor meer scholen, uiteindelijk is het doel dat alle 101 Technasia scholen in Nederland mee kunnen doen aan de lesmodule. Aan het project werken ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling mee.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Programmamanager Living Lab Regio Foodvalley Circulair
Carolien Huisman
06-20557588
carolien@regiofoodvalleycirculair.nl