Nieuws

Technasiumleerlingen ontwerpen 'Zadelmak-maak-zadel'

Frans in ’t Hulst van Stal Mira vond de wilde bokkensprongen die een paard kan maken wanneer er voor het eerst een ruiter op zijn rug zit, reden genoeg om de hulp van tweedejaars Technasiumleerlingen in te schakelen. Zijn opdracht was het ontwerpen van een ‘zadelmak-maak-zadel met ruiter’ om een paard te laten wennen aan een ruiter op zijn rug.

Dierenwelzijn in het voortgezet onderwijs

In het KIGO project ‘Dierenwelzijn in het Voortgezet Onderwijs’, een samenwerking tussen drie Technasiumscholen, de ZLTO, de Landelijke Dierenbescherming en Hogeschool HAS Den Bosch, wordt dierenwelzijn onder de aandacht gebracht bij leerlingen en docenten van het Technasiumonderwijs.

Ontwerpen zadelmak-maak-zadel

Een Technasiumschool besteedt naast het reguliere voortgezet onderwijs extra aandacht aan bètavakken en techniek. Een Technasiumopdracht is een opdracht waarin de leerlingen projectmatig een bedrijfsprobleem dienen op te lossen. Eén van die opdrachten was, op verzoek van Frans in ’t Hulst, het ontwerpen van een zadelmak-maak-zadel. Bij het ontwerpen van dit zadel was het belangrijk dat de veiligheid van trainer en paard gewaarborgd is, dat het paard echt het gevoel heeft dat hij een ruiter op zijn rug heeft en dat de training effectief is.

In de periode van 19 april tot 2 juli 2010 zijn de leerlingen van het Varendonck College te Asten aan de slag gegaan met het ontwerpen van dit zadel. Na acht weken hard werken is op 29 juni 2010 door het Varendonck College een markt georganiseerd waar alle ontworpen modellen gepresenteerd werden. In totaal zijn acht zadels gemaakt, allen zeer verschillend. Door alle goede aspecten van de zadels bij elkaar te brengen in één zadel, kan Frans in ‘t Hulst een ideaal zadelmak-maak-zadel maken. Alle reden dus om zeer tevreden te zijn!

KIGO/2009/09-012


(Bron foto: Shutterstock)