Nieuws

Teeltversnelling bij stamrozen door stenten

Bij de vermeerdering van stamrozen op ‘Pfänder’-onderstammen is het combineren van stekken en enten (= stenten) in de winter een goed alternatief voor het in de zomer oculeren op getrokken onderstammen.

Stenten gaf goede resultaten in een verwarmde kas met assimilatiebelichting, maar ook in een vorstvrije kas. Assimilatiebelichting en bodemwarmte hadden geen aanvullende waarde in de vorstvrije kas, maar mogelijk kwam dit door het warme en zonnige voorjaar tijdens de proef.

Ook kostentechnisch is het stenten van stamrozen zeer interessant. Voor een goed resultaat is het essentieel dat de kweker uitgaat van getrokken enthout (uit rust). Ook het koel houden van de kas in het voorjaar lijkt een voorwaarde.

De gestente stammen waren na het eerste teeltjaar wat lichter dan na een tweejarige standaardteelt, maar voor een deel van de afzet is dit geen probleem. Omdat stenten mooie rechte stammen geeft, die recht op het wortelstelsel staan, het arbeidstechnisch voordelen biedt en mogelijk ook interessant is voor cultivars die moeilijk te oculeren zijn, is het een veelbelovende methode.

Contact

Ria Derkx


(Bron foto: Pixabay)