Nieuws

Tegels wippen voor een groenere stad

Wanneer tegels plaats maken voor gras, bloemperken of geveltuinen, worden steden en dorpen groener en klimaatbestendiger. Om bewoners te stimuleren de stad te vergroenen, begint op 30 maart het jaarlijkse NK Tegelwippen.

Welke gemeenten lukt het verruilt de meeste tuintegels voor groen tussen 30 maart en 30 september? Ten minste 40 gemeenten doen vanaf 30 maart mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Dit kampioenschap is een intiatief van diverse groene organisaties zoals Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN Natuureducatie, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO, Ons Water, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is bewoners en gemeenten zo veel mogelijk te stimuleren mee te helpen de buitenruimte meer klimaatbestendig in te richten en de biodiversiteit te versterken.

Klimaateffecten

Dit kampioenschap wordt voor de tweede keer georganiseerd, meldt het persbericht van de initiatiefnemers. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en TV-tuinman Lodelijk Hoekstra zullen op 30 maart om 10.00 uur de eerste tegel wippen. De aftrap van het NK Tegelwippen vormt tevens het begin van De Week van de Groene Tuin.

Diverse onderzoeksrapporten maken duidelijk dat meer groen bijdraagt aan een meer klimaatbestendige stad. Zo kan vergroening zorgen voor verkoeling en waterabsorptie. Meer groen kan overlast door hitte beperken, versneld afvoer van water tegengaan. Bovendien draagt het bij aan versterking van de biodiversiteit. Veel kennis over het effect van groen op wonen, welbevinden of klimaateffecten vind je in het portaal Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie van Groen Kennisnet.

Publiekswipper

Vanaf 30 maart kan iedereen dus tegels wippen. Je kunt je gewipte tegels aanmelden via de website nk-tegelwippen.nl. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. En bewoners die actief zijn, maken kans op een prijs: de Publiekswipper. Die prijs wordt begin oktober uitgereikt.

(Bron foto: NK Tegelwippen, fotograaf Jan de Groen)