Nieuws

Teken wegvangen uit natuur met schapen

Met insecticiden behandelde schapen door het bos leiden om teken weg te vangen uit de natuur. Mogelijk gaat deze zomer een experiment van start met ‘lokschapen’. Het wachten is, volgens Natuurbericht.nl, op toestemming van de beheerders van de beoogde natuurgebieden.

Met het experiment wil de Resource Ecology Group van Wageningen University kijken hoeveel teken de schapen wegvangen. De insecticiden die op de ruggen van de dieren worden gespoten, zo meldt Natuurbericht.nl, zijn niet schadelijk is voor de schapen.

Teken duurzaam verminderen

Voor het experiment worden schaapskuddes van Natuurlijk Beheer ingezet. Op de website van deze organisatie is te lezen dat in eerder onderzoek een tekenreductie van 90% is aangetoond met deze methode . Verder is uit onderzoek gebleken dat zich in een van de beoogde gebieden, het Zwanenmeerbos bij het Drentse Gieten, zo’n twintig tot dertig teken per honderd strekkende meter bevinden.

‘Om het aantal teken, veroorzakers van de ziekte van Lyme, duurzaam te verminderen moet de kudde vier keer per jaar door het bos heen, vermoedt de onderzoeker’ (zie ook het Groen Kennisnet-dossier ‘Ziekte van Lyme’). Een filmpje over de lokschapen (NOS-uitzending) is terug te vinden via de website van Natuurlijk Beheer.

Bronnen: Natuurbericht.nl (‘Lokschapen vangen teken in het bos’) en Wageningen University, Leerstoelgroep Resource ecology (‘Lokschapen tegen teken’).


(Bron foto: Ixodes ricinus, door Richard Bartz, Munich Makro Freak (eigen werk) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons)