Nieuws

Tekenencefalitis in Nederland

Dat teken de ziekte van Lyme over kunnen brengen, is bekend. Maar sommige teken zijn nu ook besmet met het encefalitis-virus waar je ernstig ziek van kunt worden.

Teken, kleine spinachtige dieren, bijten zich vast in je huid en zuigen bloed op. Als je niets doet, zuigen ze zich helemaal vol, totdat ze op de grond vallen. Vooral in het bos loop je kans een tekenbeet op te lopen.

Ziekte van Lyme

Een van de gevolgen van een tekenbeet is dat je besmet kunt raken met de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Die ziekte kan leiden tot diverse klachten: neurologische, dermatologische, reumatologische, cardiologische, oftalmologische en psychische. Maar sinds kort is er een tweede gevaar, aldus vakblad Stad + Groen in het artikel 'Is het tekenprobleem een tikkende tijdbom?'. Nederlandse teken zijn ook besmet met het tekenencefalitis virus (TBE-virus).

Encefalitisvirus

Dat virus kan griepachtige verschijnselen veroorzaken, maar in sommige gevallen ook hersenvliesontsteking of aantasting van het hersenweefsel. In West-Europa circuleert de milde vorm van het virus; in Oost Europa is er een meer agressieve versie. Slechts een zeer klein percentage mensen wordt ernstig ziek na besmetting met dit virus. Maar als je ziek wordt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Een informatieblad 'Tekenencefalitis virus' van de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) zet de verschillen tussen de ziekte van Lyme en het TBE-virus op een rij.

Verschillen

Het feit dat de ziekte van Lyme door een bacterie wordt veroorzaakt, maakt een behandeling met antibiotica mogelijk. Dat is niet het geval bij de virusziekte. Maar tegen het virus is vaccinatie mogelijk, bij de ziekte van Lyme weer niet. Een ander verschil is dat een teek bij vasthechting in de huid al binnen 15 minuten het virus over kan dragen. Bij de bacterie die Lyme veroorzaakt duurt dat ruim 20 uur.

Voorkomen

Belangrijk is daarom tekenbeten te voorkomen. Dat geldt voor beide ziekten. Draag tekenwerende kleding, zorg dat je huid bedekt is, stop je broekspijpen in de sokken en controleer je zelf zo veel mogelijk op teken. Mocht je een tekenbeet hebben opgelopen, noteer dan de datum en de plek van de tekenbeet. En bij medische klachten moet je contact opnemen met de huisarts.

(Bron foto: Pixabay)