Nieuws

Tekenseizoen start met Week van de Teek

Met de start van de lente begint het tekenseizoen. Omdat teken de ziekte van Lyme over kunnen brengen, lopen recreanten en mensen die in het groen werken risico's. Controle op teken is daarom belangrijk.

Tijdens de Week van de Teek, van 15 tot en met 21 april, vragen diverse organisaties aandacht voor de teek. Iedereen die in het groen werkt of recreërt loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren.

Meer ziekte van Lyme?

Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Door een tekenbeet kun je besmet worden met de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Sinds het RIVM onderzoek doet, is het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met de rode vlak die kan ontstaan bij de ziekte van Lyme sterk toegenomen. Wat verklaart deze toename? Wetenschappers van Radboudumc, Amsterdam UMC en het RIVM stellen dat verschillende factoren een rol kunnen spelen. Aan de ene kant is er sprake van betere publieksvoorlichting en media-aandacht, waardoor mensen alerter zijn. Aan de andere kant komen mensen ook gemakkelijker in aanraking met de natuur, onder andere door meer natuur in de stad en beter met elkaar verbonden natuurgebieden, waardoor teken vaker kunnen voorkomen.

Het is dus belangrijk je zelf op tekenbeten te controleren nadat je in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel en nauwkeurig weg, en houd je gezondheid in de gaten.

Klachten

De klachten bij de ziekte van Lyme kunnen langdurig en heel vervelend zijn, ook na behandeling met antibiotica. Het is nog steeds onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Er zijn inmiddels wel een aantal theorieën, maar waarschijnlijk gaat het om een complex mechanisme waarin diverse factoren een rol spelen. Het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum heeft tot doel het onderzoek te ondersteunen en patiënten met de ziekte van Lyme zo goed mogelijk te helpen.

Recentelijk is komen vast te staan dat herhaaldelijke tekenbeten in zeldzame gevallen kunnen leiden tot het ontstaan van allergie voor rood vlees. Deze allergie wordt vaak niet juist herkend omdat hij pas na 3 tot 6 uur na het eten van rood vlees optreedt. Inmiddels is roodvleesallergie geclassificeerd als de eerste door teken overdraagbare allergie.

(Bron foto: Shutterstock)