Nieuws

Teler bepaalt spuitmoment met loofdodingsschema

Pootgoedtelers die het lastig vinden om te bepalen wanneer zij hun aardappelloof moeten doodspuiten, hebben mogelijk baat bij het schema dat een collegateler zelf ontwierp en deelt met vakblad Akker.

In het artikel Pootgoedteler ontwerpt eigen loofdoodprogramma legt deze teler -Ralph Hack- uit dat hij in de maanden juni en juli wekelijks een monster neemt van zijn percelen. Zijn bevindingen legt hij vast in een schema.

Maatsortering en aantallen

Akker heeft een momentopname van dit schema afgedrukt. Te zien is hoe het aardappelras Fontane in een week tijd groeit. Naast maten noteert Hack ook het aantal knollen, het aantal kilo’s en zelfs het bedrag per hectare. Akker: 'De prijs is het driejarige gemiddelde van de prijs die Hack zelf ontvangen heeft. De prijs is inclusief premie, maar exclusief vergoedingen (bewaarvergoeding, opzakvergoeding)'.

Hack legt verder uit dat het in zijn schema te doen is om maatsortering en het aantal knollen binnen de maat. Op basis daarvan kan hij het juiste loofdodingsmoment vaststellen. Hack: 'Als je ook de kilo-opbrengst wilt bepalen, dan moet je wel op meerdere plaatsen monsteren'. Lees meer in Akker over Hack zijn methode en bevindingen.


(Bron foto: Thinkstock)