Nieuws

Term diervriendelijk vlees weggestemd

De term diervriendelijk vlees willen we nooit meer horen in 2017. Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft deze term uitgeroepen tot irritantste uitdrukking van 2016.

Weg met dat woord

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (voorheen: Instituut voor Nederlandse Lexicologie, INL) is een breed toegankelijk wetenschappelijk instituut dat alle aspecten van de Nederlandse taal bestudeert, waaronder de woordenschat, grammatica en taalvariatie. Vanaf eind november kon iedereen uit Vlaanderen en Nederland via http://www.wegmetdatwoord.org/ woorden insturen die we nooit meer willen horen in het nieuwe jaar. Uit ruim 8.000 inzendingen stelde het instituut de top 10 ergerlijkste woorden samen, waar vervolgens een week lang op gestemd kon worden.

Diervriendelijker

"Diervriendelijk vlees bestaat niet" vinden de inzenders. Met 32% van de stemmen werd de uitdrukking, die voornamelijk door de media gebruikt wordt voor vlees met het Beter Leven keurmerk, in de ban gedaan. De Dierenbescherming lanceerde het keurmerk in 2007 om het welzijn van 'consumptiedieren' te verbeteren.

De Dierenbescherming is het eens met deze uitslag, getuige ook een radiospotje uit 2014. Het doden van dieren voor vleesconsumptie is per definitie niet diervriendelijk te noemen. Mensen die vlees willen eten, kunnen er wel op letten dat het karbonaadje op hun bord afkomstig is van een dier dat onder betere omstandigheden is gehouden dan in de gangbare intensieve veehouderij.

(Bron foto: Instituut voor de Nederlandse Taal)