Nieuws

Terra College Groningen wint landelijke MBO Challenge Voedselverspilling 2019

Op donderdag 30 januari is de winnaar van de MBO Challenge Voedselverspilling 2019 bekendgemaakt. Deborah, Leyla, Femke en Jelien, studenten Food, Life en Innovation van het Terra College in Groningen winnen met hun oplossing tegen voedselverspilling: 'Pompoenpatat'.

Het eindevent van de challenge vond plaats bij de Verspillingsfabriek in Veghel. De studenten bedachten de pompoenpatat als dé oplossing voor de pompoenverspilling van teler Gert Noordhoff. Om daadwerkelijk het product op de markt te brengen, gingen zij de samenwerking aan met 'Snackbar van de Toekomst'.

De verspilling

Het pompoenras dat Gert Noordhoff teelt - Tiny Blue - hoort een groeneblauwe kleur te hebben en moet, volgens de richtlijnen van de supermarkten, tussen de 700 en 1500 gram wegen. De pompoenen die te groot zijn, hebben inmiddels hun weg naar restaurants gevonden. Maar de pompoenen die te klein zijn, worden op een composthoop verzameld en later over de akkers verspreid. Een groot deel van de oogst - meer dan 50% - gaat op deze manier verloren.

De beoordeling van de jury

  • De studenten hebben met hun challenge de hele cyclus van conceptontwikkeling doorlopen.
  • Er is een concreet product ontwikkeld dat ook daadwerkelijk in productie is gegaan en op de markt is gebracht.
  • De studenten hebben bij de pompoenpatat ook naar bijpassende smakelijke sauzen gezocht.
  • De pompoenpatat is getest bij consumenten, die het product waarderen.
  • De challenge is in een prachtige film op een aansprekende manier gepresenteerd.
  • Er is een oplossing bedacht voor een groot probleem: namelijk eetbare producten die nu weggegooid worden.
  • Het product is slim gekozen; je kunt er heel veel mee.
  • De studenten hebben een innovatiepartner weten te vinden die de pompoenpatat ook daadwerkelijk is gaan verkopen.

Conclusie van de jury: wij verwachten dat het product zal aanslaan in de markt, zowel zelf geproduceerd, als óók als concept dat anderen kunnen overnemen.

2e plaats: Aardappelbrood

Nummer twee in de finale werden de studenten Arianne, Tosca, Roan, Ilse, Shannen en Lyana, studenten van de opleiding Food en Lifestyle van Aeres MBO Almere. Voor hun concept 'Aardappelbrood' zocht het studententeam de samenwerking met Schaap Holland/Polder Goud, een bedrijf dat oplossingen biedt voor bewerkte en onbewerkte aardappelen.

3e plaats: Generation Food Kwartet

Het 'Generation Food Kwartet' van Mies, Kathy, Lotte, Aniek en Janwillem werd derde. Deze studenten volgen de opleiding Generation Food aan de SVO-vakopleiding Food in Rijswijk. Verschillende partijen werden betrokken bij de ontwikkeling en het testen van dit concept.

Over de MBO Challenge Voedselverspilling

In de MBO Challenge Voedselverspilling werken mbo-studenten aan verspillingsvraagstukken van bedrijven en maatschappelijke organisaties. De studententeams zijn gestart in september 2019. In eerste instantie hebben 50 studententeams zich aangemeld, uiteindelijk zijn er 24 challenges ingediend. Zes teams zijn geselecteerd voor de finale op basis van de ingediende film en bijbehorende notitie.

De challenge werd ondersteund door een speciaal ontwikkeld lesprogramma met onder andere vijf lesbrieven en een verspillingsdossier. Deze zijn te vinden via www.mbo-challenge.nl

De MBO Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen Kennisnet, Jong Leren Eten, Leren voor morgen, Katapult, DOON, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Provincie Noord-Holland, Clusius College, NH Food, Topsector Agri & Food, de Verspillingsfabriek en Rabobank.

(Bron foto: MBO Challenge Voedselverspilling)