Nieuws

Terugkijken: koolstofvastlegging in Nederlandse landbouwbodems

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Samenvatting
  • Onderwerp
    koolstofvastlegging, landbouwbodems, CO2, klimaatakkoord
  • Interessant voor
    akkerbouwers, melkveehouders, adviseurs, onderzoekers
Bekijk de bronnen
Het onderzoeksproject Slim landgebruik wil kennis leveren om extra CO2 vast te leggen in minerale landbouwbodems. In het GroenKennisnet webinar “koolstofvastlegging in Nederlandse landbouwbodems” vertelden verschillende experts meer over koolstofvastlegging en het onderzoeksproject Slim Landgebruik.

Landbouwbodems kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van de klimaatcrisis. Zowel zand- als kleigronden hebben de potentie om meer koolstof vast te houden. In het klimaatakkoord is een rol weggelegd voor koolstofvastlegging in deze minerale landbouwbodem. Het onderzoeksprogramma Slim Landgebruik draagt bij aan de kennisontwikkeling rond dit thema. Tijdens het Groen Kennisnet webinar “Koolstofvastlegging in Nederlandse landbouwbodems” deelde experts Thalisa Slier, Carin Rougoor en Jennie van de Kolk hun kennis over dit onderwerp.

Koolstofvastlegging

Thalisa Slier, onderzoeker bij Slim Landgebruik bij Wageningen Environmental Research, vertelde tijdens een korte presentatie meer over koolstofvastlegging. Zij vertelde meer over het begrip bodem organische stof, de processen die zorgen voor vastlegging van koolstof in de bodem, meetmethoden en de potentie van koolstofvastlegging. In de presentatie concludeerde ze dat het behalen van het klimaatdoel technisch mogelijk is maar dat onderzoek naar mogelijkheden voor implementatie en simulering essentieel zijn.

Financiële prikkels

De presentatie van van Carin Rougoor, senior consultant bij CLM Onderzoek en Advies BV, ging verder in op de mogelijkheden voor implementatie en stimulering. In haar verhaal ging Carin in op verschillende financiële stimulansen waarbij ze specifiek inging op een nieuw ontwikkelde financieringsmethodiek voor vastlegging in minerale landbouwbodems.

Discussie

Het webinar werd afgesloten met uitgebreide ruimte voor vragen en een vraaggesprek met de experts. Hier was ook Jennie van der Kolk, programmacoördinator bij Slim Landgebruik bij Wageningen Environmental Research, bij aangesloten, zij ging specifiek in op de kaders die er vanuit beleid gesteld worden.

Achtergronden

Wil je meer weten over koolstofvastlegging kijk dan op slimlandgebruik.nl. Op de website vind je ook de Praktijktool BodemCoolstof waarmee boeren, adviseurs of andere erfbetreders bedrijfsspecifieke veranderingen kunnen invoeren en kunnen testen wat het effect hiervan is op de koolstofopbouw op verschillende percelen.

Daarnaast vindt op donderdag 14 november Kennisdag Bodem en Klimaat plaats. De inschrijvingen voor deze kennisdag in Lelystad zijn nu geopend.

Terugkijken

Het webinar is vrij terug te kijken op het YouTube-kanaal van Groen Kennisnet. Wil je Groen Kennisnet webinars bijwonen? Abonneer dan op de Groen Kennisnet nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van de nieuwste webinars van Groen Kennisnet.