Nieuws

Terugkijken: Q-organismen in de boomkwekerijsector

Samenvatting
  • Onderwerp
    Q-organismen
  • Interessant voor
    Boomkwekers; hoveniers
Bekijk de bronnen
Wat zijn Q-organismen nu precies, waar komen ze vandaan, hoe herken je ze en wat kun je doen om schade zoveel mogelijk te voorkomen? Groen Kennisnet ging met verschillende experts op het gebied van Q-organismen om tafel.

Wat zijn Q-organismen?

Er zijn verschillende soorten kevers en boktorren die een grote bedreiging vormen voor de boomkwekerijsector. Deze soorten noemen we Q-organismen omdat wanneer zo’n soort geconstateerd wordt op je bedrijf er een quarantainezone in werking treedt. De belangrijkste Q-organismen komen in dit webinar aan bod: de Japanse kever, Aziatische boktor, Oost-Aziatische boktor en de Essenprachtkever.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Groen Kennisnet Webinar: Q-organismen in de boomkwekerijsector

Bron: Groen Kennisnet

Sprekers

Anneke van Dijk, sectorspecialist bomen, vaste planten en zomerbloemen bij LTO Nederland en Peter Karssemeijer, onderzoeker bij Wageningen Plant Research vertellen over het KoM project “Bewustwording en preventie van Q-organismen in de boomkwekerijsector”. Zo gaan zij in op het doel en het belang van het project, wie er bij het project aangesloten zijn en de resultaten die het project inmiddels al heeft opgeleverd. Verder gaan zij kort in op de dossiers over Q-organismen die je kunt vinden op Groen Kennisnet. Ook vertelt Björn Kohlmann, vaktechnisch adviseur bij Tree Centre Opheusden, hoe je de risico's op jouw bedrijf in kaart kunt brengen.

Meer weten

De kennis over Q-organismen is op Groen Kennisnet terug te vinden in het projectdossier Q-organismen in de boomkwekerij. In dit overkoepelende dossier worden 4 informatiesheets aangeboden over Q-organismen in de boomkwekerij: de Japanse kever, de Aziatische boktor, de Oost-Aziatische boktor en de Essenprachtkever. Hiermee kan je de juiste preventieve maatregelen treffen en leer je hoe deze soorten zo vroeg mogelijk ontdekt.

Bronnen

(5)

Reacties (0)