Nieuws

Themadag biobased economy in samenwerking met Scelta Mushrooms

Scelta Mushrooms zal centraal staan tijdens de themadag over biobased economy. Deze themadag is onderdeel van het nieuwe cursusmateriaal over duurzaamheid dat is ontworpen door de HAS Hogeschool voor de vestiging in Venlo.

Scelta Mushrooms

Scelta Mushrooms is een verwerker, innovator en verkoper van verschillende champignon producten. Het bedrijf bestaat uit verschillende dochterondernemingen en staat internationaal in de top vijf van de grootste champignonverwerkers. Scelta teelt zelf geen campignons maar verwerkt deze tot een groot scala aan producten in verschillende sectoren zoals voeding, diervoeding en farmaceutica. Scelta Mushrooms is niet alleen constant bezig met het ontwerpen van nieuwe producten, zij hebben sinds 2008 ook een eigen The Scelta Institute, Hier ondersteunt Scelta Mushrooms de partner productiebedrijven met marketing, verkoop, onderzoek en ontwikkeling. Samen met partners blijft het hier zoeken naar nieuwe sectoren waarin de champignon ingezet kan worden, naar nieuwe smaaksensaties, duurzame mogelijkheden en gezonde producten. Want “winnoveren” is hét fundament onder het bedrijf.

Biobased economy en champignons

De ontwikkelde themadag zal studenten niet alleen informatie geven over wat een Biobased Economy precies inhoud en hoe deze werkt, zij krijgen ook mooie praktijkvoorbeelden van de innovatieve Biobased producten die Scelta Mushrooms op de markt brengt. Zo produceert Scelta niet alleen voedingsproducten van verse champignons, maar hebben zij bijvoorbeeld ook een farmaceutische tak (verzorgd door Scelta Ceuticals en SylvanScelta) waarbij zij immuunsysteem ondersteunende voedingssupplementen, voedingsingrediënten en diervoedermateriaal op basis van heilzame paddenstoelen produceren. Tijdens de oogst en het verwerken van de champignons ontstaat er afval zoals bijvoorbeeld de champignon-voetjes. Scelta Mushrooms maakt van dit afvalproduct een duurzame grondstof namelijk champignon extract. Dit product kan niet alleen als basis worden gebruikt voor bijvoorbeeld soep of sauzen, maar het kan ook gebruikt worden als smaakversterker of zelfs zout vervanger. Door bij de verwerking van champignons zoveel mogelijk hoogwaardige grondstoffen te winnen en afvalproducten te gebruiken in plaats van weg te gooien (het ‘from Waste2Taste’ principe) is Scelta Mushrooms een perfect voorbeeld van een Biobased bedrijf.

Themadag

De ontwikkelde themadag zal worden gevolgd door tweedejaars studenten Toegepaste Biologie van de HAS Hogeschool in Venlo. Zij zullen eerst uitleg krijgen over een Biobased Economy. Daarna wordt uitgelegd waarom champignons een mooi voorbeeld zijn van duurzaamheid in de praktijk, en maken zij kennis met de verschillende producten van Scelta Mushrooms. Hierna worden de studenten in groepen verdeeld en gaat elke groep met een ander onderwerp aan de slag, zo is er een groep die meer informatie opzoekt over de voedingswarde van de champignons en gaan de andere studenten informatie opzoeken over het champignon concentraat of de farmaceutische tak van Scelta Mushrooms. Als alle informatie is gevonden presenteren de studenten dit aan elkaar, op deze manier krijgen alle studenten dezelfde informatie over elk onderwerp. De dag wordt vervolgens afgesloten met een discussie rondom de mogelijkheden en mogelijke obstakels van een Biobased Economy.


(Bron foto: xx)