Tips voor het afkalven
Wat doe je als een koe op het punt staat te kalven en je bent alleen thuis? In vakblad de Boerin doorloopt dierenarts Yvette de Geus van Dierenartspraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk het geboorteproces in het artikel 'Help! Er gaat een koe kalven...'
Je kunt merken dat een koe op het punt staat te kalven aan het gedrag - zo legt De Geus uit - of aan het opzwellen van de uierklieren of de daling van de lichaamstemperatuur. Als de geboorte niet vlot verloopt, is het nuttig via de geboorteweg te voelen of het kalf wel goed ligt. Je moet daarom al voorbereidingen treffen voordat de geboorte begint.
Verlostouwtjes
Zorg dat voor het afkalven spullen klaar liggen zoals schoon warm water, handschoenen, glijmiddel en verlostouwtjes. In het artikel vind je een lijstje met spullen die je nodig hebt. Belangrijk is dat de verlostouwtjes schoon zijn. En om het proces van afkalven goed te kunnen inschatten kan het nuttig zijn elke morgen en avond de temperatuur van de koe of vaars op te nemen. Enkele dagen voor afkalving stijgt de lichaamstemperatuur, kort voor het afkalven daalt die weer.
Dierenarts
Als je gaat opvoelen, zet je de koe vast met een halster. Wanneer blijkt dat het kalf niet goed ligt, bijvoorbeeld bij stuitligging of een ligging met teruggeslagen kop of poten, moet je het kalf in de correcte ligging terugbrengen voor de geboorte. De hulp van een dierenarts is daarbij soms nodig.
Biest
Direct na de geboorte haal je het slijm uit de bek van het kalf. Eventueel moet je hartmassage toepassen. Omdat de zuigreflex van het kalf het eerste halfuur na de geboorte het beste is, geef je het kalf zo snel mogelijk biest. Tot slot controleer je of de koe niet blijft nabloeden. Geef haar lauwwarm water te drinken, eventueel aangevuld met een energiedrank.
(Bron foto: Pixabay)