Nieuws

Toekomstbestendige plantenlijst voor groen onderwijs

Voor de groene opleidingen in vmbo, mbo en hbo is een gemeenschappelijke plantenlijst beschikbaar. Met die lijsten wordt inzichtelijk welke plantenkennis binnen de opleidingen aangeboden wordt.

Verschillende vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het onderwijs hebben in opdracht van het Onderwijs Vernieuwings Programma (OVP) sinds september gewerkt aan een toekomstbestendige plantenlijst voor het groen onderwijs. in Nederland en België. Met die lijst wordt inzichtelijk welke kennis over beplantingen binnen de verschillende opleidingen op vmbo, mbo en hbo wordt aangeboden. Zo kun je aan doorlopende leerlijnen werken. De lijst is te gebruiken in opleidingen voor hoveniers, groenvoorzieners, tuincentrum medewerkers, treeworkers, urban greeners, groene cultuurtechnici, bos- en natuurbeheerders en boomtelers.

Plantenijst

Er zijn twee lijsten beschikbaar. Er is een uitgebreide lijst met plantennamen en kruisjeslijsten per opleiding en een compactere lijst met Wetenschappelijke namen en Nederlandse namen van planten. Van beide lijsten is er een versie als pdf-bestand of als excel-bestand. De bedoeling is dat van de huidige eerste versie in maart 2018 een versie 1.1 uitkomt met aanvullingen. Zo komt er nog een kruisjeslijst voor de docentenopleiding, opleidingen cultuurtechniek en de tuincentrumbranche. En in juni een versie 1.2. Dit kun je teruglezen in de leeswijzer van de documenten.

(Bron foto: Pixabay)