Toekomstperspectief Almeerse Weelde
Almeerse Weelde is een groep van dertig mensen in Almere die gepassioneerd en ambachtelijk bezig zijn met voedsel uit de eigen omgeving. Ze noemen het een 'belevings- of saamhorigheidsconcept’. Er wordt van alles gemaakt, van jam en chutney tot brood en likeur met producten en grondstoffen van Almeerse akkers, volkstuinen, bossen en achtertuinen.
Maar naast deze beleving en bewustwording is er ook een bedrijfsmatige aanpak. Er worden producten onder het Almeerse Weelde label verkocht, er is een cateringbedrijf en er worden kookworkshops en eetbare wandelingen verzorgd. De prioriteit ligt op producten van de stadsboerderij, dan op producten uit Almere, dan op de regio, en vervolgens op biologisch, zegt een deelnemer.
Ontwikkelingsrichting
De groep weet niet goed hoe ze zich het beste verder kunnen ontwikkelen. Daarom vroeg Almeerse Weelde aan de de Wetenschapswinkel van Wageningen UR om advies. Hoe combineer je het professionele en het hobbymatige spoor? Het rapport 'Ondernemers en vrijwilligers samen in een voedselinitiatief' laat zien hoe de groep een ontwikkelingsrichting kunnen bepalen.
Belangen
Studenten onderzochten de huidige situatie. Hun verkenningen laten zien dat de deelnemers verschillende belangen en interesses hebben. Er is een groep die passie heeft voor de producten en bereiding van lokaal voedsel op vrijwilligersbasis. Die groep heeft vooral plezier van de sociale voordelen van het lid zijn van Almeerse Weelde. De tweede groep is meer gericht op een bedrijfsmatige aanpak en wil de producten van Almeerse Weelde op commerciële basis verkopen. Die verschillende belangen maken het lastig besluiten te nemen over bijvoorbeeld de standaarden voor volume en kwaliteit van producten.
Driestappenplan
Wil de groep zich verder ontwikkelen, dan zullen gezamenlijk een visie moeten ontwikkelen, die ze omzetten in een strategie. Daarbij kunnen ze een passend organisatiemodel ontwikkelen. Het rapport beschrijft dit in een driestappenplan. Met het doorlopen van deze stappen kan Almeerse Weelde zich ontwikkelen tot een duurzame, toekomstgerichte organisatie voor lokaal voedsel.
(Bron foto: Pixabay)