Nieuws

Toename gebruik collectie Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie

De collectie van het portaal Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie van Groen Kennisnet wordt veel gebruikt. In 2020 is er een toename van het aantal downloads van de factsheets van De Groene Agenda te zien.

Het Groen Kennisnet portaal Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie is in samenwerking met De Groene Stad en onderzoekers van Wageningen University & Research gemaakt. Je vind informatie uit onderzoek van De Groene Agenda over de positieve effecten van groen, aangevuld met praktijkgerichte publicaties over dit onderwerp. Daarbij is een onderverdeling gemaakt in wonen, werken, leren, herstellen, wat doet groen, projecten en klimaatadaptatie.

Elk onderwerp bevat een pagina met achtergrondinformatie in de vorm van factheets, publicaties en video’s. Het zijn actuele onderwerpen, zo blijkt uit de cijfers van het gebruik van het portaal. Hieronder zetten we de cijfers voor je op een rij.

Bij wonen kun je denken aan groen in en rondom woonhuizen en appartementen. Dit is goed voor het (leef)klimaat binnen en buiten de woning. Bij herstellen gaat het om groen in en rondom verzorgingshuizen, ziekenhuizen en overige klinieken.

Klimaatadaptatie

Nieuw in 2020 is de pagina klimaatadaptatie. Op deze pagina staat meer informatie over klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Klimaatverandering zal naar verwachting leiden tot meer hittegolven, droge zomers of extreme weersomstandigheden. In stedelijk gebied zullen die gevolgen sterker merkbaar zijn. Deze pagina wordt in de loop van 2021 verder ingevuld.

Collectie

Op het portaal van Groen, Welbevinden en Klimaatadapatie staat een zoekbox. Deze bevat meer dan 900 publicaties over dit onderwerp. In 2020 zijn ruim 200 nieuwe publicaties in de collectie opgenomen.

Downloads

In 2020 zijn er ruim 91.000 publicaties uit deze collectie gedownload. In 2 jaar tijd is het aantal downloads meer dan verdubbeld, Opvallend is de stijging van het aantal downloads van de factsheets die in het programma De Groene Agenda zijn gemaakt. Deze factsheets worden regelmatig geactualiseerd.

  Top 5 meest gedownloade factheets De Groene Agenda

  1. Greenery: more than beauty and health
  2. Greenery and residential
  3. Groen in de stad: biodiversiteit
  4. Groen in de stad: waterhuishouding
  5. Groen in de stad: klimaat en temperatuur

  Paginaweergaves

  Wat opvalt is dat het aantal paginaweergaves in het portaal in 2020 is gedaald. Bij de vernieuwing van Groen Kennisnet in 2021 zal het portaal Groen, Welbevinden en Klimaatadaptatie een betere profilering en meer mogelijkheden voor interactie krijgen. Naar verwachting zal dit weer tot meer paginaweergaves in het portaal leiden.

  (Bron foto: yyama, Shutterstock)