Nieuws

Tool voor de toekomst

jongeren in graanveld
Bron foto: Dimhou, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    lesmateriaal, maatschappelijke visie, keuzes
  • Interessant voor
    docenten groen onderwijs, adviseurs, agrarisch ondernemers
Bekijk de bronnen
Ga d’r maar aan staan als jonge agrariër: keuzes maken in de agrarische wereld. Een wereld waarover iedereen een mening heeft en die als een razende verandert. Hoe vind je dan je eigen plek als student, als agrarisch ondernemer of als adviseur? Bij Aeres Hogeschool Dronten zijn lessen ontwikkeld die de studenten meenemen in dat proces. De docentenhandleiding en opdrachten zijn nu breed beschikbaar.

Er gebeurt veel rondom agrarische studenten. De maatschappelijke en politieke aandacht voor landbouw is enorm. Er liggen ambities voor klimaat, biodiversiteit, lucht, water, bodem en dierenwelzijn die mede bepalen hoe de toekomst van deze studenten eruit ziet. De lessen ‘Landbouw en Omgeving’ bieden de studenten handvatten naar de toekomst. Bij de lessen horen een docentenhandleiding en opdrachten.

Maatschappelijke visies op landbouw en natuur

Allerlei maatschappelijke partijen hebben een mening over de richting waarin de Nederlandse landbouw zich zou moeten ontwikkelen. De verbinding met natuur wordt daarbij steeds belangrijker blijkt uit het rapport “Maatschappelijke visies op de toekomst van landbouw en natuur”. Voor dit rapport zijn standpunten van partijen uit onder andere de financiële sector, de landbouw, ruimtelijke beheer, glastuinbouw, overheden en natuurorganisaties onderzocht. Vrijwel alle partijen zijn zich bewust dat verandering nodig is. In het rapport ook aandacht voor de relatie tussen landbouw en natuur en de factoren die hier voor verbinding of juist voor scheiding kunnen zorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ruimte, maatschappelijke betrokkenheid, de rol van de overheid, financiering en technologie.

Doel ‘Landbouw en omgeving’

In die wereld vol verschillende maatschappelijke denkbeelden moeten agrarische studenten keuzes maken. Het lesmateriaal helpt de toekomstige ondernemers om onderbouwde keuzes te maken voor hun bedrijf of om hun toekomstige rol als adviseur te bepalen. Hiervoor is het nodig dat zij gevoel ontwikkelen voor perspectieven op de landbouw, zowel binnen als buiten de sector. Het vereist kritisch leren denken over de ontwikkelingen van de landbouw.

Lessen en opdrachten

Waar komen we vandaan, waar staan we nu, waar gaan we naar toe en waar sta ik in dat geheel? Dat is de korte samenvatting van de lessenserie. Er zijn lessen over de agrarische geschiedenis, over de huidige maatschappelijke denkbeelden over landbouw en de toekomstmogelijkheden. Binnen dat alles leren de studenten hun eigen positie bepalen. Met lessen, bedrijfsbezoeken, interviews met agrariërs en mensen buiten de sector krijgen de student handvatten om hun plaats in de sector weloverwogen in te nemen.

Bronnen

(3)