Tool voor opsporen voedselfraude
Voedselschandalen nemen toe, schrijven SSAFE, een samenwerking van 9 multinationals en PwC in hun brochure 'Food fraud vulnerability assessment'. Als voorbeelden noemen ze de toevoeging van melamine aan melkpoeder in China en het paardenvlees dat als rundvlees verkocht werd.
Door de globalisering worden voedselketens langer, complexer en vatbaarder voor fraude. De schade door knoeien met voedselfraude is naar schatting zo'n 30 tot 40 miljard dollar per jaar. De samenleving verwacht dat de voedingsindustrie hier op anticipeert, maar de huidige systemen zijn daar niet op berekend, zo is te lezen in een bericht van Wageningen UR.
Tool
Daarom hebben Wageningen University, RIKILT Wageningen UR en de VU Amsterdam met SSAFE een tool ontwikkeld, de Food fraud vulnerability assessment tool (FFVA-tool). Die tool bestaat uit vijftig vragen. Aan de hand daarvan krijgen bedrijven inzicht in hun kwetsbaarheid voor voedselfraude. De vragen gaan over risicofactoren. Je moet je verplaatsen in de fraudeur. 'Think like a criminal', is de slogan. De vragen gaan over mogelijke doelwitten, mogelijke motieven van daders of gebrek aan toezicht.
De tool is gratis. Speciaal voor bedrijven is een E-tool en een spreadsheetversie ontwikkeld en online beschikbaar gesteld door SSAFE en PwC.
(Bron foto: Thinkstock)