Nieuws

Toolbox voor machineveiligheid

Ernstige of dodelijke ongelukken door het werken met machines komen in de agrarische sector te vaak voor. Een toolboxbijeenkomst kan ervoor zorgen dat medewerkers zich bewust worden van de risico’s.

Het aantal ongelukken in de agrarische en groene sector is helaas nog steeds te hoog. In de afgelopen tien jaren waren dat er 82. In 2019 waren er 8 dodelijke gevallen, en in 2018 zelfs 14. De agrarische en groene sector stond in 2019 op plaats drie als het gaat om ernstige ongevallen. Het merendeel van die ongevallen, 57%, gebeurde met of in de buurt van machines.

Bewustwording

Veel ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen & verstoppingen en bij het schoonmaken van machines. Ernstige ongelukken gebeuren meestal met de beweegbare delen bijvoorbeeld omdat afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten niet goed werken. Daarnaast kunnen ongelukken ontstaan door bijvoorbeeld wegvliegend materiaal, door trillingen, gehoorschade, overbelasting of een verkeerde belading bij vervoer.

Bewustwording van de risico's is belangrijk. En medewerkers moeten goed geinstueerd worden over het werken met machines. Ze moeten weten wat de risico's zijn. Je kunt werken aan bewustwording met een toolboxbijeenkomst over machineveiligheid. VBNE, Stigas en andere organisaties stellen documenten beschikbaar die daarbij kunnen helpen zoals een Toolbox machineveiligheid, een checklist machineveiligheid en posters over machineveiligheid.

(Bron foto: Thinkstock)