Nieuws

Trekkergewicht en vermogen

Hoe zwaarder een trekker, hoe beter de trekkracht. Zware trekkers trekken als een lier, maar laten diepe sporen achter op het land. Hoe zwaar mag een trekker zijn? 60 kg per kW vermogen is een gangbare waarde.

Het specifiek gewicht van een trekker geeft geeft aan hoeveel een trekker weegt per kW vermogen. 60 kg/kW is een gangbare waarde. Voor trekwerk mag de waarde hoger zijn; voor aftakaswerk lager. Landbouwmechanisatie besteedt aandacht aan het specifiek gewicht van diverse trekkers dat uiteenloopt van 53 kg/kW tot 73kg/kW.

Specifiek gewicht

Dat specifiek gewicht is van belang om trekkers te kunnen vergelijken, maar dan moet je wel weten hoe dat cijfer tot stand gekomen is. Het specifiek vermogen in tests is soms anders dan je op grond van cijfers van de fabrikant zou verwachten. Hebben zij in hun folders het maximumvermogen vermeld? Of het nominaal vermogen? En wanneer bereik je dat maximaal vermogen? Alleen als een trekker snel rijdt?

Het specifiek gewicht is een handvat om om een trekker te beoordelen op de relatie tussen kilogrammen en vermogen. Om dat goed te doen, moet je er wel voor zorgen dat je geen appels met peren vergelijkt. Wil je een trekker met veel trekkracht, dan kies je voor een trekker met meer gewicht, ligt de nadruk op aftakaswerk, dan kies je een trekker met een lager specifiek gewicht. Een lichte trekker kun je altijd nog zwaarder maken met frontgewichten, andersom lukt niet.


(Bron foto: Thinkstock)