Trekkerles in simulator
Door gebruik te maken van een simulator kan het behalen van een T-rijbewijs ongeveer € 400 goedkoper, schrijft vakblad Landbouwmechanisatie. Je hebt immers geen brandstof nodig en er hoeft geen instructeur mee. Maar het afrijden moet nog wel in een echte trekker. In het artikel 'Trekkersimulator op school' beschrijft het vakblad hoe die simulator functioneert.
Leerdoelen
Een cursist die gebruik maakt van de simulator, moet na instappen zijn persoonlijke gegevens invoeren. Zo kun je een rijles op de leerdoelen van de cursist afstemmen. Leerdoelen zijn bijvoorbeeld het rijden op een rotonde, links afslaan of stoppen voor een verkeerslicht.
Nadat je je gegevens hebt ingevoerd, laat de simulator de omgeving. Bij Terra in Groningen is dat de omgeving van Leek. De straatbeelden worden met beamers op de buitenkant van de cabine geprojecteerd. Om het trekkerrijden zo realistisch mogelijk te maken, is het interieur gelijk aan dat van een bestaande trekker. Spiegel en temperatuur stel je met dezelfde knoppen in als in de echte trekker.
Levensecht
De simulator kan ook bewegen zodat je een levensecht gevoel krijgt. Optrekken, remmen, overhellen in de bochten voel je. Zelfs bij het rijden met een kieper voel je het trekoog van de kieper tegen de kieperknobbel tikken.
De artikelen in LandbouwMechanisatie zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Landbouwmechanisatie aanmaken.
(Bron foto: Terrarijschool )