Trekkeronderhoud: weinig werk, veel gewin
Boeren klagen over de hoge kosten van het periodieke onderhoud van trekkers, schrijft vakblad LandbouwMechanisatie. Maar die klacht is niet terecht, zo is te lezen in het artikel 'Post onderhoud is klein bier'. De periodieke onderhoudskosten bedragen niet meer dan 2,3 % van de totale kosten op jaarbasis. Veel hoger scoren bijvoorbeeld afschrijvingskosten of kosten van renteverlies. Wil je de trekkerkosten echt terugdringen, dan moet je kiezen voor een goedkope trekker.
Smeren
Het vakblad brengt het onderhoud onder de aandacht in een serie artikelen. Het dagelijks onderhoud stelt eigenlijk niet zo veel voor. Het gaat vooral om smeren met vet. Je moet de vetnippels regelmatig voorzien van vet. En je moet koelers en luchtfilters droog houden. Als deze drie zaken geregeld aandacht geeft, kom je zonder problemen van de ene grote beurt in de andere, zo is te lezen in het aritkel Vet! Doorsmeren is halszaak.
Werkplaats
Hoe je dat onderhoud aanpakt, laten akkerbouwer Leen en Jaap Vos uit Dinteloord zien in het artikel 'Prettig sleutelen'. De broers hebben een werkplaats van 28,5 meter breed en 24 meter diep. Ze doen al het reguliere onderhoud zelf. Er staat een zaagmachine, een kolomboor, een slijpsteen, twee compressoren, een lasapparaat en een gasbrander.
Ook andere werktuigen moet je onderhouden. In november beschreef het vakblad in het artikel 'Gebitscontrole' waar je op moet letten bij het onderhoud van een hakenfrees, een werktuig dat veel mee maakt. Jaarlijks moet je een aantal zaken controleren zoals de kettingkast en de aandrijfketting. De scharnierpunten moet je dagelijks doorsmeren.
Om het onderhoud makkelijker te plannen zijn er twee apps voor onderhoud beschikbaar. Het vakblad Management & Techniek besteedde er in juli 2015 aandacht aan in het artikel 'Boerenapps'.
(Bron Fotowedstrijd Groen Kennisnet, foto Michel Kleefman)