Nieuws

Tuinders kiezen voor LED-belichting

LED-belichting is in opmars in de tuinbouw. Vergelijkend onderzoek tussen de LED-belichting en belichting met SON-T lampen laat zien dat investering in deze duurdere maar energiebesparende lampen zinvol is.

Steeds meer glastuinders stappen over op LED-belichting als alternatief voor de klassieke SON-T-lampen (hogedruknatriumlampen). Teeltbedrijf Raes in het Vlaamse Destelbergen is ook overgestapt op LED-belichting. In 2016 heeft het bedrijf in een afdeling van 2500 m² LED-belichting geïnstalleerd, schrijft vakblad Sierteelt&Groenvoorziening in het artikel 'Led onder de loep'. Voordat het bedrijf overstapte, liet het eerst een vergelijkend onderzoek uitvoeren tussen LED- en SON-T-belichting waarbij verschillende lichtregimes werden vergeleken.

Kosten

LED-lampen zijn duurder in aanschaf, en ook de armaturen zijn duurder. Zo zou de investering op het bedrijf voor de afdeling voor 75.000 € zijn voor LED en maar 35.000 € voor SON-T. Daar staat tegenover dat de LED-lampen zuiniger zijn. Ze gebruiken in totaal 195 Watt, terwijl de SON-T-lampen 400 Watt gebruiken. Er zijn meer zaken waar je rekening mee kunt houden. Bij SON-T lampen is de warmteproductie wat hoger, het zou 2°C meer warmte geven. Je kunt daardoor wat sparen op de stookkosten. Maar LED-lampen hebben weer een langere levensduur. Het vakblad zet de verschillende cijfers op een rij.

Lichtkleur

Een belangrijk voordeel van LED is dat je de belichtingskleur kunt aanpassen. Op het bedrijf is een kleur van 85% dieprood, 5% wit en 10% blauw licht toegepast. Deze kleur zorgt voor compacte planten. Je kunt daardoor besparen op groeiremmers.

(Bron foto: Jan Nijman)