Nieuws

Tuinieren met Francisca en IJsbrand

Documentaliste Francisca Wubben en haar man IJsbrand van Eendenburg delen hun kennis over moestuinieren op tv. Vanavond is de eerste uitzending.

"We willen onze kennis delen," zegt documentaliste Francisca Wubben van Wageningen UR, "daarom doen we, mijn man en ik, mee aan het tv-programma 'Van Hollandse Bodem'." Wubben, is van jongs af aan opgegroeid tussen de planten en tuinders in het Westland. Na een opleiding tot botanisch analiste, eind jaren zestig, vond ze werk op het proefstation voor de glastuinbouw in Naaldwijk waar ze het grootste deel van haar tijd tussen de planten werkte.

"Ik ben heel nieuwsgierig, en wil altijd alles weten," zegt ze. Dat was haar drijfveer om in de loop van haar loopbaan opleidingen te volgen. Ze koos voor 'informatiedienstverlening' "omdat je", zo zegt ze "er leert hoe kennis te delen."

Ze deelt haar passie voor tuinieren met haar man, die een tuindersachtergrond heeft. "We willen heel graag ons verhaal vertellen," zegt ze. Tijdens het programma merkte ze dat veel volkstuinders eigenlijk heel weinig weten. "We hebben heel veel over Phytophthora verteld, toen die ziekte opdook op het tuinencomplex in de tv-serie. Hoe kun je voorkomen dat het verder verspreidt?"

Natuurlijk hoopte het echtpaar ook zelf wat op te steken van hun deelname. Dat is ook wel gelukt, zegt ze. De opzet van het programma was dat alles biologisch moest, zonder inzet van bestrijdingsmiddelen. We zien nu dat er soms ook wel andere mogelijkheden zijn.

De komende weken schrijft Francisca in een column over haar ervaringen in het tv-programma 'Van Hollandse Bodem'.


(Bron foto: Silo)