Nieuws

Tulpen voor de toekomst

De temperatuur in zomer, winter en voorjaar is belangrijke factoren bij de bloemvorming van tulpen. Een zachte winter en koud voorjaar kan de bloei remmen. Door betere kennis over de genetische achtergronden van de processen kunnen veredelaars klimaatbestendige tulpenrassen ontwikkelen.

Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije waar ze in het voorjaar bloeien op de overgang van de de koude winter naar de hete zomer. Die kou en warmte spelen een belangrijke rol bij het bloeiproces van de tulp, zo bleek honderd jaar geleden uit onderzoek van de Wagenings hoogleraar Anton Hendrik Blaauw.

Bloeiproces

Uit zijn onderzoek werd duidelijk dat al tijdens de warme zomer de aanleg van de tulp in de bol plaatsvindt. Pas na een periode van kou gaat de tulp bloeien. Door met de bewaartemperaturen van bollen te variëren kun je het bloeiproces beïnvloeden. Zo kun je de bloei verschuiven door bollen eerst een warme periode te geven en daarna te koelen. Het biedt je de mogelijkheid tulpen te exporteren naar landen met andere klimaatomstandigheden.

Moleculaire technieken

Door klimaatverandering kan bij ons het bloeiproces verstoord raken. Een zachte winter gevolgd door een koud voorjaar kan ervoor zorgen dat tulpen laat in bloei staan waardoor de bloemaanleg voor het volgend jaar verstoord raakt. En bij een warm voorjaar zie je soms bloemverdroging. Het artikel 'Tulpen uit Wageningen' beschrijft het huidige onderzoek naar de ontwikkeling van tulpen met moderne moleculaire technieken. Onderzoekers hopen zo meer grip te krijgen op het groeiproces zodat veredelaars kunen werken aan klimaatbestendige tulpenrassen.

(Bron foto: Pixabay)