Nieuws

Twintigduizend dierenprenten online

Dierenliefhebbers kunnen 20.000 dierenprenten uit de beroemde prentenverzameling Iconographia Zoologica van de Artis Bibliotheek nu ook digitaal bekijken.

De prentenverzameling is de honderdste collectie die in Het Geheugen van Nederland is gedigitaliseerd. Zo zijn de unieke prenten van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen uit de Iconographia Zoologica voor iedereen wereldwijd toegankelijk.

Artis Bibliotheek

De Artis Bibliotheek is een onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Iconographia Zoologica is vanaf 1881 tot stand gekomen door de samenvoeging en systematische ordening van verschillende verzamelingen van zoölogische afbeeldingen. De prenten zijn voornamelijk achttiende- en negentiende-eeuws, maar er zijn ook oudere exemplaren bij.

Iconographia Zoologica

De Iconographia Zoologica biedt een staalkaart van de negentiende-eeuwse diersystematiek en is een bron voor de geschiedenis van de dierkundige prentkunst en boekillustratie. Naast oorspronkelijke tekeningen en aquarellen zijn alle mogelijke illustratietechnieken in de verzameling vertegenwoordigd, uitgevoerd door de belangrijkste illustratoren en kunstenaars van hun tijd.


(Bron foto: Pixabay)