Nieuws

Uien in een mobiele bewaarplaats

Uienteler Mol uit Strijen bewaart zijn uien al drie jaar in een mobiele bewaarplaats. De uien zijn snel droog en komen er mooi uit. Hij is nog steeds tevreden.

Ronald Mol wilde liever zelf uien drogen en bewaren dan ze elders op te slaan, maar in 2011 was het bedrijf nog niet rijp voor een vaste bewaarplaats, zo zegt hij in het artikel 'Niet mooi, wel doelmatig' in Akker Magazine. Het vakblad besteedde al eerder aandacht aan de mobiele drooginstallatie (MDI). In 2012 vertelde Mol hoe zijn uien keurig droog uit de bewaarplaats komen. Mol gebruikt de mobiele droog- en bewaarplaats niet alleen voor de opslag van uien. Ook pootaardappelen en plantuien heeft hij er in bewaard, tot volle tevredenheid van de teler.

Bewaarplaats

De MDI is eigenlijk een gewone bewaarplaats met wanden, een dak, ventilatie en de mogelijkheid om een kachel aan te sluiten. Maar met het verschil dat hij makkelijk in- en uitelkaar gehaald kan worden. De MDI bij Mol bestaat uit drie elementen van elk 6 bij 3 meter. De achterwand van de MDI is niet voldoende drukvast. Daarom plaatst hij een kistenwand voor de achterwand.

Mol is tevreden over zijn MDI ook als is hij niet mooi. "Als hij maar doet waar ik hem voor aangeschaft heb," zegt hij. Collega-akkerbouwers komen regelmatig bij hem kijken en lijken dan ook enthousiast. Toch is hij nog steeds de enige akkerbouwer in de Hoeksche Waard met een MDI. "Ik kan dat niet goed begrijpen,... ik zou het iedereen aanraden."


(Bron foto: Silo)