Nieuws

Uien: van veredeling tot verwerking

Uien, hoe teel je ze het beste? Welke raseigenschappen zijn interessant voor veredelaars? En hoe verwerk je het restant? Een uiendossier geeft achtergrondinformatie.

De ui is ’s werelds grootste groentegewas. De totale wereldproductie bedraagt ongeveer 52 miljoen ton uien per jaar. China is het belangrijkste uienproducerende land ter wereld. In Europa is Nederland de grootste producent, met een areaal van bijna 23.000 ha.

Het Vlaamse vaktijdschrift Management & Techniek verzamelde informatie over dit gewas in een dossier. Het ging op bezoek bij een veredelaar in het Zeeuwse Rilland, bij een uienteler in Belgisch Limburg en bij een uienschilbedrijf dat het restant verwerkt in een biovergistingsinstallatie.

Rasontwikkeling

Veredelaar Nickerson-Zwaan investeert fors in onderzoek en ontwikkeling van steeds betere uienrassen. In Rilland zoekt het bedrijf naar betere, met als specialisatie de ontwikkeling vanextralangedaguien en langedaguien die geschikt zijn voor voor Noordwest-Europa. Het bedrijf richt zich op hybriderassen die zich onderscheiden door de combinatie van hoge opbrengst en lange bewaring. Daarnast ontwikkelt het bedrijf rassen met resistentie tegen valse meeldauw en meeldauw.

Teelt

Akkerbouwer Christian Vanvinckenroye in het Limburgse Vechmaal heeft een bedrijf meet diverse teelten: aardappelen, suikerbieten, tarwe, erwten, bonen en uien Het totale areaal bedraagt 140 ha, waarvan slechts 6 ha uien. Daarmee is ui een van de kleine gewassen, maar niet onbelangrijk, vindt hij. Ui is een rendabele neventeelt. Vanvinckenroye past, anders dan Nederlandse telers, vruchtwisseling toe: tarwe als voorgewas. Na uien verbouwt hij achtereenvolgens erwten en bonen. "Omdat Nederlandse uientelers jaren op dezelfde percelen uien telen, zullen ze in de toekomst wellicht steeds meer af te rekenen krijgen met ziektes in de teelt."

Tips

  • Zorg voor ruime teeltrotatie
  • Voer een grondanalyse uit
  • Zaai kort na de grondbewerking, zaaidchtheid van 80 à 90 zaden/m².
  • Houde de onkruiddruk onder controle
  • Controleer regelmatige op meeldauw.
  • Beste rooimoment is wanneer uien winddroog zijn en het loof voor ongeveer 60% is afgestorven
  • Probeer na het inschuren de uien zo snel mogelijk te drogen om indringing van schimmels via de nek te voorkomen

In een laatste artikel in het dossier gaat het vaktijdschrift in op de mogelijkheid uiteafval te verwerken in een biovergistingsinstallatie.


(Bron foto: Thinkstock)