Nieuws

Uienteler ontwikkelt mobiele droog- en bewaarschuur

De mobiele drooginstallatie (MDI) voor uien is in 1 dag op te bouwen. Handig als er tijdelijk (meer) opslag nodig is. De mobiele bewaarplaats is ontwikkeld door een uienteler die ook uien in België teelt.

Mobiele drooginstallatie

De MDI is eigenlijk hetzelfde als alle andere bewaarplaatsen: wanden dak, ventilatie en de mogelijkheid om een kachel aan te sluiten. Maar met het verschil dat hij makkelijk in- en uit elkaar gehaald kan worden. Het enige wat nodige is, is een verharde ondergrond en gas- en elektriciteitsaansluitingen. De MDI bestaat uit losse eenheden, zodat de grootte van de bewaarplaats makkelijk aangepast kan worden.

Waarom mobiel?

In dit geval worden de uien in België geteeld, waar geen opslag beschikbaar is. De vrachtwagens stonden tijdens de oogst steeds vast in de file. Daarom bedacht de teler een mobiele drooginstallatie. De uien worden nu eerst enkele weken in België bewaard en gedroogd. Voor ver weg gelegen percelen, of grote percelen die niet in één keer gerooid kunnen worden, kan de mobiele bewaarplaats een uitkomst zijn.

Ontwikkeling

De mobiele bewaarplaats is een recente ontwikkeling. Na het eerste prototype zijn verschillende aanpassingen gedaan. De uienteler doet het rustig aan met de verkoop van de MDI. Het systeem moet zich in de praktijk nog bewijzen.


(Bron foto: Pixabay)