Nieuws

Uitdagingen en oplossingen voedselproblematiek

De wereldwijde voedselproblematiek stelt ons elke dag voor nieuwe uitdagingen, betoogt Rob Donker in zijn inspiratiesessie. In 20 minuten benoemt hij problemen als de groeiende vraag naar voedsel en voedselverspilling. Maar hij ziet ook oplossingen.

De wereldbevolking groeit van 7 miljard nu naar 9 miljard in 2050. Die groei vindt vooral plaats in Afrika en Azië betoogt Rabo-directeur Rob Donker. Iedere maand krijgt de wereld er 5 miljoen mensen bij terwijl het landbouwareaal sinds de jaren 60 is gehalveerd. De oppervlakte waarop we voedsel kunnen produceren wordt steeds kleiner.

Uitdagingen

Op dit moment lijden 800 miljoen mensen wereldwijd honger en ondertussen verspillen we veel voedsel en groeit het probleem van overgewicht. Donker maakt duidelijk dat de voedselproblematiek ons voor grote uitdagingen stelt. We zullen efficiënter moeten produceren met minder impact op het milieu. Op 10 januari maakt hij op uitnodiging van Aeres Hogeschool in zijn inspiratiesessie 'Banking for food' in 20 minuten duidelijk wat er aan de hand is.

Donker illustreert zijn verhaal met veel cijfers om duidelijk te maken dat het voedselvraagstuk knelt. Zo zijn er nu wereldwijd 158 geboorten per minuut, vooral in opkomende en ontwikkelingsregio's. 40% van de wereldbevolking groeit op in China en India waar maar 20% van de landbouwgrond ligt en 10% van het water beschikbaar is. Wereldwijd overlijden elk jaar 3 miljoen mensen door honger en ondertussen verspillen we voedsel.

Voedselverspilling

In Europa verspillen we veel voedsel. Een derde van ons voedsel verspillen we bijvoorbeeld door gebrek aan kennis, verkeerde behandeling of omdat het over de datum is. In Europa verspillen we 30 miljard euro door consumptie, 60 miljard door distributie. En in Nederland versprillen we 50 kilo per persoon per jaar (100 euro per jaar). Die verspilling zie je voornamelijk bij jongeren en jonge gezinnen, aldus Donker. In Afrika is die verspilling veel kleiner, niet meer dan 10 %.

Overgewicht

Een ander probleem is de groei van voedselgerelateerde ziekten door overgewicht. 20% van de 7 miljard mensen nu heeft overgewicht, daarvan heeft een derde obesitas. Donker schat dat 1 op de 6 Amerikanen aan voedselgerelateerde ziekten lijdt. We zijn aan het vervetten, zegt hij, en we eten ongezond. Minder dan 5% van de Nederlandse kinderen eet dagelijks de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

Oplossingen

Oplossingen liggen wat Donker betreft in duurzame productie, beperking van voedselverspilling, efficiëntere kortere ketens en werken aan bewustzijn. Producenten kunnen meer duurzame energie gebruiken, we kunnen overrijpe groenten en fruit gebruiken. Hij ziet Nederland als gidsland. Er is hier veel kennis en kunde. Donker is daarom bezig een global farmers netwerk op te bouwen om kennis te ontsluiten. Hij roept studenten op mee te denken over oplossingen voor de voedselproblematiek.

(Bron foto: Thinkstock)