Nieuws

Uitleverlogistiek grote uitdaging boomkwekers

De eisen aan de logistiek op boomkwekerijen nemen toe, staat in het nieuwe Groen Kennisnet-dossier Verslogistiek sierteelt. Klanten bestellen vaker, in kleinere aantallen en vragen snelle levering.

Ook stellen klanten vaker specifieke eisen wat betreft labels en verpakkingen. In het dossier Verslogistiek sierteelt krijgt de boomkweker handreikingen om zijn uitleversysteem sneller en efficiënter te maken.

Subsectoren

Zo maakt het uit in welke subsector je als boomkweker werkzaam bent. Dit kan variëren van containerteelt tot vaste planten in de volle grond. Per subsector, in het dossier worden er 5 genoemd, wordt ingegaan op specifieke kenmerken. Denk aan bedrijfsuitrusting zoals teeltvloeren en routing en aan de eisen die gesteld worden aan de uitleverlogistiek. Uitleverlogistiek, zo is te lezen in het dossier, 'is een logistieke methode voor de snelle uitlevering van orders'.

Methoden en werkwijze

In het dossier zijn links opgenomen naar methoden, afgeleid van gangbare methoden, die toepasbaar zijn gemaakt voor de boomkwekerij. Verder wordt nog verwezen naar een spelsimulatie. De teler geeft antwoorden op diverse vragen over de bedrijfssituatie en afzet. Ook worden diverse scenario’s doorgerekend. Op die manier ontstaat een idee van de voor het bedrijf geschikte werkwijze qua uitleverlogistiek.

Onderwijs en kennisverspreiding

De informatie waarnaar in het dossier wordt gelinkt en verwezen is grotendeels afkomstig vanuit het gelijknamige project Verslogistiek sierteelt, opgezet in het kader van Wageningen UR Knowledge Sharing (WURKS). De doelstelling van het project is 'het ontwikkelen van digitaal, interactief, actueel lesmateriaal, toegankelijk voor docenten en studenten (MBO niveau 4 en HBO) op basis van WU-kennis omtrent ketens, logistiek en kwaliteitszorg'.

De informatie uit het project wordt verder verrijkt met kennis en ervaring uit de praktijk van de voedings- en siergewassentuinbouw. Dit gebeurt in het kader van het BOGO-project CIV-T&U, ofwel 'Beleidsondersteunend onderzoek groen onderwijs-Centrum voor Innovatief Vakmanschap Tuinbouw & Uitgangsmaterialen'.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(2)