Nieuws

Uitplaatsing van koniks uit Oostvaardersplassen

Voor 180 konikpaarden in de Oostvaardersplassen is een nieuw onderkomen gevonden. Er zijn zeven potentiële gebieden waarvan een in Nederland.

In april 2018 bracht de externe begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen een rapport uit, waarin de commissie adviseerde het aantal grote grazers in 2018 op een zorgvuldige manier te verminderen. Naast afschot zou ook gekeken moeten worden naar de mogelijke uitplaatsing van dieren. De provincie Flevoland besloot in juli om het aantal grazers tot 1100 terug te brengen. In dat plan zou er plaats zijn voor 480 edelherten en 450 konikpaarden. Het aantal heckrunderen blijft op ongeveer 170 dieren.

Herplaatsing

In opdracht van de provincie Flevoland hebben onderzoekers van Wageningen Environmental Research gekeken naar de mogelijkheden om grazers te herplaatsen. Om de konikpaarden te kunnen herplaatsen, zou er voor 180 koniks een nieuw onderkomen gezocht moeten worden. Uit het rapport 'Uitplaatsing van grote grazers uit de Oostvaardersplassen' dat in augustus verscheen, blijkt dat dat gelukt is.

Buitenland

Voor de paarden is in Nederland een gebied gevonden: het Harderbos. Daar zou plaats zijn voor zo'n 12 tot 14 paarden. Daarnaast zijn er in het buitenland verschillende mogelijkheden. Zo zijn er in Bulgarije en Azerbeidzjan uitgestrekte, voorheen agrarische gebieden, die nu dichtgroeien met bos. Daar is behoefte aan extra dieren om deze gebieden door begrazing weer open te maken en te houden. Voor de edelherten en heckrunderen is minder belangstelling. Voor herten is er belangstelling in twee gebieden, voor heckrunderen in één gebied.

Aanpassing

De onderzoekers merken wel op dat de gebieden in het buitenland anders zijn dan de Oostvaardersplassen. Het terrein in de polder is een vlak terrein, met relatief veel voedsel en relatief milde winters. De paarden zijn daar in de afgelopen dertig jaar via natuurlijke selectie op aangepast, aldus het rapport. In de buitenlandse terreinen zijn de winters strenger. Er komen er wolven voor en soms ook beren. Het darmstelsel van de paarden moet zich waarschijnlijk aanpassen aan ander voedsel en het immuunsysteem aan nieuwe ziektes. Bovendien moeten de dieren hun gedrag aanpassen aan de aanwezigheid van roofdieren.

(Bron foto: Pixabay)