Urban gardening in 5 stappen
Stadsbewoners blijken steeds meer behoefte te krijgen aan natuur in hun directe leefomgeving. Daarom duiken er in grote steden steeds vaker stadstuinen op zoals in Detroit, Amsterdam of Berlijn. Bovendien willen mensen steeds vaker weten waar hun eten vandaan komt, schrijft Marthijn van Oostveen.
Het is de reden waarom mensen beginnen met een 'Urban gardening' project. Je kunt daarbij denken aan geveltuinen, tuinieren in kisten en bakken of een moestuincomplex in het openbaar groen. Voor hen heeft van Oostveen een korte praktische handleiding gemaakt.
Eigen groente en fruit
Oostveen legt in die handleiding uit waarom de behoefte aan urban gardening zo groot is. Zo blijkt uit onderzoek dat 60% van de Nederlanders groente en fruit uit eigen tuin verkiest boven groente en fruit uit de winkel. Daarom gaan steeds meer mensen eigen groente, fruit en kruiden kweken. Aardbeien staan met stip op één, gevolgd door kruiden en tomaten.
Stappenplan
Stapsgewijs legt hij uit wat je moet doen om met een 'Urban gardening'-project te starten. Zo zul je op zoek moeten naar een geschikte plek. Dat kan een braakliggend terrein zijn, maar je zult dan wel moeten uitzoeken wie de eigenaar is. Vaak is dat de gemeente. Als je met meerdere mensen een plan maakt, zo schrijft hij in het stappenplan, bestaat de kans dat je toestemming krijgt dat terrein te gebruiken.
Melkpakken
Voor 'Urban gardening' heb je trouwens niet per se een open terrein nodig. Je kunt ook groenten en fruit kweken in bakken, kratten, fruitkisten of big bags. Als voorbeeld noemt hij Prinzessinnengarten in de wijk Kreuzberg in Berlijn. Daar worden melkpakken gebruikt als kweekbakken om sla in te verbouwen.
Stadstuin
Er zijn meer voorbeelden van interessante projecten. Zo is in de wijk Chelsea in New York een verhoogde spoorlijn in gebruik genomen als een grote stadstuin. En in het project 'Torre Huerta' in Valencia wordt een appartementencomplex gebouwd, met balkons die 8 meter uitsteken. Daarop komen plantenbakken waarin olijvenbomen, appelbomen en sinaasappelbomen geplaatst kunnen worden.
(Bron foto: Marthijn van Oostveen, Vendrig Packaging)