Nieuws

Valse christusdoorn in Roermond

Een boom met weinig ziektes, die het goed doet in de verharding. Roermond kiest voor de valse christusdoorn als nieuwe singelboom.

Het oude centrum van Roermond heeft de laatste vijftien jaar een ware metamorfose doorgemaakt. De voorlopige bekroning daarvan is het opnieuw inrichten van de Singelring, die wordt bepaald door tachtig Gleditsia triacanthos ‘Skyline’. Groenbeheerder René Camp vertelt in het artikel ‘Christusdoorn in Roermond: Een boom met weinig ziektes, die het goed doet in de verharding’ uit Boomzorg over de achtergronden van die keuze.

Verharding

Bij de keuze voor het soort boom voor de Singelring werd gestart met een aantal soorten op een lijst te zetten die zouden passen in de visie. Op die lijst stonden onder andere linde, Liquidambar en Gleditsia. ‘Die lijst hebben we vervolgens in een breder verband uitgebreid besproken en daar hebben we plussen en minnen bij geplaatst’, zegt groenbeheerder René Camp. ‘Linde, bijvoorbeeld, lieten we afvallen vanwege het luizenprobleem. Gleditsia is een boom die weinig ziektes krijgt, die het goed doet in de verharding. Het enige nadeel van deze boom is de wat warrige groei. Met de keuze voor Skyline moeten we dat probleem ook kunnen tackelen. Skyline is een variëteit met een mooie doorgaande harttak. Een ander belangrijk voor deel van Gleditsia is de transparante kroon. De stedenbouwkundigen vonden dat erg belangrijk, omdat zij het zicht op de oude historische gevels in stand wilden houden.’

Groeiplaats

Door de complete renovatie van de straat kon Roermond de bomen de best mogelijke groeiomstandigheden meegeven. Camp: ‘Hopelijk kunnen we – bijvoorbeeld over vijfentwintig jaar – bij een volgende renovatie de bomen gewoon laten staan. De bomen zijn nu geplant in een groeiplaats die gecreëerd is met behulp van met bomengrond gevulde boomkratten en boomgranulaat, met minimaal dertig kuub per boom. Boven op de kratten is een vlies gelegd met daarop een straatlaag met de bestrating. Doordat de grond in de kratten altijd iets inklinkt, ontstaat hier een tweede maaiveld. De kratten zijn gevuld met een mengsel van compost, perlite en bomengrond met een hoog gehalte organische stof. Het idee daarbij is dat er door uitspoeling voedingsstoffen naar de onderliggende laag verdwijnen, waar de boom er profijt van heeft.’

Meer (achtergrond)informatie over de valse christusdoorn valt te lezen in het artikel ‘Gleditsia triacanthos ‘Skyline’: een prima boom, maar het blijft een Gleditsia, dus bamboestok meeleveren’, eveneens uit Boomzorg.(Bron foto: Wikipedia)