Nieuws

Van robot tot zilte aardappel

Met economische vernieuwingen is de agrifoodsector in staat om in 2050 9 miljard mensen te voeden, zo blijkt uit een toekomstverkenning. Denk aan gekweekte hamburgers of bonbons uit de printer. Maar willen we dat ook?

Naar verwachting wonen in 2050 zo’n 9 miljard mensen op aarde. Om al die mensen te kunnen voeden, moet de agri & foodsector inspelen op de bevolkingsgroei. Silke de Wilde van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) die betrokken was bij de toekomstverkenning, denkt dat we met technologische ontwikkeling in staat moeten zijn voldoende voedsel te produceren.

Drones

In de verkenning, die begin april 2015 gepubliceerd is, worden verschillende technologische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen genoemd en vijf toekomstscenario’s beschreven. Je kunt bijvoorbeeld zoutwatergewassen telen, drones inzetten bij het transport of hamburgers produceren van gekweekt vlees. Met slimme verpakkingen kun je laten zien waar voeding vandaan komt, onder welke temperatuur het is bewaard en getransporteerd, wat er in zit en of het product nog goed is voor consumptie. En in de veehouderij kun je gebruik maken van sensoren die de gezondheid van het vee in de gaten houden.

Revolutie

Technologisch is er veel mogelijk, maar de vraag is of de maatschappij de innovaties ook makkelijk accepteert. Voedselproductie kent ook een emotionele lading; het gaat immers om je eigen lijf, om je gezondheid. De innovaties zullen een revolutie in de landbouw- en voedselsector veroorzaken, zo stelt het rapport. Samenwerking bij technologische en sociale innovatie is cruciaal.

Het rapport ‘Van Autonome Robots tot Zilte Aardappels‘ is op 9 april 2015 overhandigd aan het Ministerie van Economische Zaken. Op dat moment is bekend gemaakt dat een aantal partijen die betrokken zijn geweest bij de toekomstverkenning, zoals de ondernemersorganisatie FME, Federatie van de Technische Universiteiten, WUR en LTO Nederland een gevolg willen geven in de vorm van een AgriFoodTech Platform.

(Bron foto: Thinkstock)