Varkenshouderij als leverancier voor glastuinbouw
Onderwerp
samenwerken, meststoffen, CO2, circulaire glastuinbouw, kringlooplandbouw, reststromen
Interessant voor
varkenshouders, glastuinders, beleidsmakers, onderzoekers
De onderzoekers focussen op de potentie van de cross-over tussen glastuinbouw en varkenshouderij, daarbij verkende ze twee mogelijkheden:
- varkensmest als bron van meststoffen voor de glastuinbouw
- koolstof uit varkensmest als grondstof voor CO2 voor de glastuinbouw
Meststoffen uit varkensmest
Met innovaties in de stal kan de varkenshouderij een toeleverancier van meststoffen worden voor de glastuinbouw. Dit biedt voor beide sectoren voordelen. De glastuinbouw wordt minder afhankelijk van kunstmeststoffen, die in een fossiel proces worden geproduceerd. Tegelijkertijd daalt voor de varkenshouder de kosten voor mestafvoer.
In de praktijk draait er al een systeem om meststoffen uit dierlijke mest te halen voor de glastuinbouw. Vakblad Onder Glas schreef over het innovatief winnen van meststoffen dat de GreenSwitch ontwikkelde. Marc van Oers, innovatiedirecteur bij Van Iperen International legt uit: “Het is een methode waarmee we in een aantal innovatieve processtappen ammoniumstikstof uit mest kunnen strippen en omzetten naar een hoogwaardige vloeibare nitraatmeststof van organische oorsprong.”
“Het is een methode waarmee we in een aantal innovatieve processtappen ammoniumstikstof uit mest kunnen strippen en omzetten naar een hoogwaardige vloeibare nitraatmeststof van organische oorsprong.”
Veelbelovend met aandachtspunten
Met rekenvoorbeelden laat het rapport zien dat de Nederlandse varkenshouderij de gehele Nederlandse glastuinbouw kan voorzien van de meststoffen NPK (stikstof, fosfor, kalium). Maar er zijn nog aandachtspunten:
- Glastuinbouw heeft behoefte aan minimaal 12 verschillende nutriënten, niet alleen aan NPK
- De verhouding tussen N, P en K in het digestaat zorgt er op dit moment voor dat glastuinders niet gericht nutriënten kunnen toevoegen die passen bij de behoefte van de plant,
- De meststoffen mogen weinig tot geen natrium bevatten
- Een hoog gehalte aan koolstof in de mest kan zorgen voor een biofilm in het irrigatiesysteem van de kas, met verstopping als gevolg
- Eventuele ziekteverwekkers in de dierlijke mest zijn niet welkom in de glastuinbouw
- Logistiek: glastuinbouwbedrijven en varkenshouderijbedrijven zitten nauwelijks bij elkaar in de buurt. Een centraal mestverwerkingspunt bij kassen kan bijdragen aan een oplossing voor deze logistieke puzzel.
CO2 uit varkensmest
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de optie om CO2 uit biovergisters te gebruiken in kassen. Ze laten met een rekenvoorbeeld zien dat 250.000 ton varkensmest genoeg CO2 kan leveren voor 37 hectare tomatenkas, waarbij is gerekend met CO2-behoefte van 35 kilogram per m2. Die 37 ha is weinig, maar deze optie kan interessant zijn voor een glastuinbouwbedrijf dat niet in de buurt ligt van infrastructuur voor CO2.
Aandachtspunt bij deze cross-over is het verschil tussen jaarrond aanbod van varkensmest en de schommelende vraag in de glastuinbouw.