Nieuws

Varkensvoer malen met kennis

Steeds meer varkenshouders malen en mengen hun varkensvoer zelf. Dat heeft veel voordelen: het is goedkoper en je hebt kwaliteit in de hand. Maar kennis is nodig.

Door zelf je varkensvoer te malen en te pletten, heb je invloed op de samenstelling van het voer. Je kunt je voer samenstellen met grondstoffen van hoge kwaliteit. 75 procent van de zelfmalers malen hun eigen graan, zo is te lezen in het artikel ‘Malen en mengen is een vak apart’ in Pig Business. Meestal zijn dat grote bedrijven die met hun eigen voerdeskundige recepten samenstellen voor een optimaal rantsoen.

Investering

Om zelf te malen, moet je investeren in apparatuur: een molen en mengmachine. Voerspecialist Fons Hulsman denkt dat de totale kosten van een installatie rond de 100.000 euro bedragen voor een bedrijf van 5.000 vleesvarkens. De keuze in maalmachines is groot. Er zijn hamermolens, pletmachines of crackers. Een hamermolen, de meest voorkomende molen, is in staat vrij fijn te malen.

De keuze hangt onder meer af voor welke diercategorie je gaat malen. Grof gemalen voer is beter voor de darmgezondheid, maar fijngemalen voer zorgt voor een betere voerconversie. Voor jonge dieren moet ongeveer 70 procent van het voer fijner dan 1 mm zijn. Dat kun je alleen met een hamermolen realiseren.

Rendement

Dat zelf mengen goedkoper is, vertellen veehouders Gijs en Jan van Ommeren in het artikel. Ze hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4500 vleesvarkens. Ze kopen nu zelf grondstoffen in en malen die met een hamermolen. De totale investering bedroeg rond de 90.000 euro. Per 100 kilo aanvullend voer besparen ze nu 2,50 euro. Op jaarbasis is dat een besparing van 50.000 euro. “Binnen twee jaar hebben we de investering dus al terugverdiend,” zegt Jan van Ommeren in het artikel.

Alleen kijken naar het rendement is niet genoeg, benadrukt Pig Business. Je moet goede kennis van grondstoffen hebben. Het is verleidelijk soja of graan tegen lage prijzen in te kopen, maar soms is dat van slechte kwaliteit. Het kan verontreinigd zijn met mycotoxines. Als je het kwaliteitssysteem niet goed op orde hebt, loop je risico’s.

(Bron: Fotowedstrijd Groen Kennisnet, Foto: Ilse de Goede)