Nieuws

Veegerelateerd MRSA nog geen bedreiging

Steeds meer varkenshouders zijn besmet met het MRSA. Toch lijkt de veegerelateerde MRSA of LA-MRSA nog geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar dat kan snel veranderen.

Een op de drie mensen is besmet met de bacterie Staphylococcus aureus, de bacterie die bijvoorbeeld in de neus voorkomt en die kan zorgen voor vervelende infecties: steenpuisten, krentenbaard of andere aandoeningen. Een infectie is te genezen door toepassing van antibiotica, maar de laatste jaren zien artsen en ziekenhuizen steeds vaker een besmetting met MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus) de vorm die resistent is voor de meeste antibiotica.

LA-MRSA

De antibioticaresistente vorm MRSA komt ook bij vee voor. De veegerelateerde MRSA of LA-MRSA (livestock-associatie MRSA) is in 2003 voor het eerst gevonden bij een veehouder. Uit een onderzoek uit 2007 blijkt dat 29% van de varkenshouders LA‐MRSA-drager was, in 2010 was dit percentage toegenomen naar 63%, zo meldt Infectieziekten Bulletin in het artikel ‘MRSA in varkenshouderijen’. Promovenda Brigitte van Cleef deed onderzoek naar de verspreiding van MRSA onder varkenshouders.

Contact met varkens

Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die in varkensrijke gemeenten in Nederland wonen, maar die geen contact met varkens hebben in 0,2% van de gevallen MRSA droegen. De LA-MRSA-bacterie lijkt zich niet te verspreiden naar omwonenden. Mensen die al besmet zijn met de methicilinegevoelige bacterie (MSSA) hebben minder kans op een besmetting met MRSA. Kennelijk concurreren de bacteriën met elkaar. Maar er zijn veel varkenshouders die beide stammen dragen.

Antibioticagebruik

Een oorzaak voor het ontstaan van dit probleem is het veelvuldig gebruik van antibiotica in de veehouderij, 5 tot 10 keer zoveel als in de gezondheidszorg. Gelukkig vermindert het gebruik van antibiotica. Zo is in de periode 2009-2012 is de verkoop afgenomen met 51%, van 495 naar 244 ton. Ondanks de toename van het aantal besmettingen met LA-MRSA ziet van Cleef dat het nog geen bedreiging vormt voor de gezondheidszorg. Deze vorm lijkt zich nog niet verspreid te hebben bij mensen die geen contact met varkens hebben. Toch waarschuwt ze dat het een gevaar kan vormen gezien de snelle genetische evolutie die de bacterie laat zien. De stammen van LA-MRSA kunnen zich snel aanpassen.

Oplossing

Hoe ziekenhuizen en huisartsen een besmetting met MRSA aanpakken, is te lezen in het artikel ‘Is er een oplossing voor hardnekkige MRSA?’. Door de bacterie in laboratoria te kweken kun je uitzoeken voor welke antibiotica de bacterie nog wel gevoelig is. Om de bacterie aan te pakken zijn soms meerdere antibioticakuren nodig.

(Bron foto: Shutterstock)