Nieuws

Veehouderij: 5 favoriete stukken van de redactie

Samenvatting
  • Onderwerp
    Top Artikelen Veehouderij
  • Interessant voor
    Melkveehouder, Varkenshouder, Pluimveehouder, Geitenhouder
Bekijk de bronnen
In deze serie presenteert Groen Kennisnet de 5 beste stukken voor elk thema binnen het groene domein. Deze week zetten we de artikelen over de veehouderij centraal.

Nederland kent een grote diversiteit aan veehouderijbedrijven. Niet alleen worden er veel verschillende landbouwhuisdieren gehouden – koeien, geiten, kippen, varkens, schapen en paarden – ook in de schaal waarin dieren gehouden worden zie je grote verschillen. Alle nieuwsberichten over veehouderij van afgelopen jaar kan je hier vinden. Maandelijks versturen we een nieuwsbrief over veehouderij met daarin de laatste nieuwsberichten en een agenda met relevante bijeenkomsten, webinars en activiteiten. Abonneer je hier kostenloos op de nieuwsbrief veehouderij.

5. Betere aanpak nodig om stalbranden in de veehouderij te voorkomen

In de nieuwsmedia is er afgelopen jaar veel aandacht geweest voor de stalbranden en het grote leed dat dit bij dieren en veehouders veroorzaakt. Maar hoe zit het met de aanpak en preventie van stalbranden? In dit artikel geven we een overzicht van het beleid en de huidige stand van zaken.

4. Monitoring helpt om grip te krijgen op vogelmijt

De vogelmijt is de belangrijkste plaag in de legveesector. Dit artikel legt precies uit hoe geïntegreerde plaagbeheersing werkt. Door het video-voorbeeld en het bijgevoegde dossier over vogelmijt ben je snel op de hoogte van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen tegen deze schadelijke bloedluis.

3. Meelwormen als verdienmodel voor bioboer

Er is veel potentie voor de kweek van insecten als hoogwaardige bron van eiwit. In dit artikel vertelt veehouder Rowin Batterink hoe hij overschakelde op het kweken van meelwormen.

2. FreeWalk toont potentie vrijloopstallen in Europa

De Nederlandse vrijloopstallen staan internationaal in de belangstelling. Het FreeWalk project draait in Europa verschillende pilots met dit innovatieve stalsysteem. Francoise Divanach en Abele Kuipers delen hun bevindingen.

1. Vier webinars voor docenten over transitie naar kringlooplandbouw

Een onderwerp dat alle veehouders aangaat is de transitie naar kringlooplandbouw. Praktijkcluster Agro van CIV Groen en de kennismakelaar Opleiden Melkveehouderij hebben een uitstekende reeks webinars neergezet waarin ze de belangrijkste aspecten van kringlooplandbouw bespreken. De informatie wordt op een toegankelijke – haast gezellige – wijze besproken en gespreksleider Heleen Lansink stelt precies de goede vragen. Een aanrader als je meer wilt weten over de toekomst van de veehouderij.

(Foto: Shutterstock, bewerkt)