Nieuws

Veganistische vleesvervangers beter voor milieu

Veganistische vleesvervangers, producten zonder zuivel of andere dierlijke ingrediënten hebben de laagste milieu-impact, blijkt uit onderzoek. Alleen bij watergebruik waren de vleesvervangers gebaseerd op insecten zuiniger.

Voor vegetarische vleesvervangers heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt producten gebruiken op basis van zuivel, eieren, insecten, wieren, algen of peulvruchten. Wil je helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dan beperk je je tot veganistische producten, producten op basis plantaardige ingrediënten zoals soja of lupine. Vleesvervangers belasten het milieu minder, is het idee. Onderzoekers van Wageningen University & Research analyseerden verschillende vleesvervangers op hun milieubelasting. Wageningen Resource besteedde in een kort artikel aandacht aan hun onderzoek.

Vleesvervangers

De onderzoekers hebben met een computermodel vier verschillende producten geanalyseerd: vegetarische vleesvervangers, veganistische vleesvervangers, vleesvervangers met insecten en vleesvervangers zonder toevoegingen zoals vitamine B12 en zink. Uitgangspunt voor de vergelijking is dat de voedingswaarde gelijkwaardig moest zijn aan vlees.

Milieu

Bij de impact op het milieu hebben onderzoekers het hele productieproces betrokken. Ze keken hoeveel broeikasgassen er vrij komen, en hoeveel land en water en fossiele brandstoffen er nodig zijn voor de productie. Uit het onderzoek bleek dat veganistische vleesvervangers de laagste milieu-impact hadden. Alleen bij het watergebruik waren de vleesvervangers gebaseerd op insecten zuiniger.

(Bron foto: Pixabay)