Nieuws

Veilig afstappen: niet springen

Het lijkt zo makkelijk: eraf springen wanneer je stopt tijdens het werken met een trekker of andere machine. Je bent snel beneden. Maar het risico op een ongeluk is groot. Tien tips voor veilig afstappen.

Werknemers raken regelmatig geblesseerd nadat ze van een machine zijn gesprongen. Springen is verleidelijk. Je bent veel sneller beneden dan wanener je van een trapje afstapt. Maar het is niet verstandig. Zeker niet als je werkklompen draagt. De kans op verzwikken is erg groot als je op een ongelijke ondergrond terecht komt.

Neem de trap

In het artikel 'Afstappen van machines' in vakblad Grondig wordt benadrukt dat je niet moet springen. Er zijn veel redenen om niet te springen. Naast dat je vaak niet het geschikte schoeisel draagt, is het ook zo dat je spieren niet 'warm' zijn. Je hebt immers vaak lang stil gezeten. Beter is het om de trap te nemen. Het liefst achterstevoren.

Tien tips

In het artikel worden tien tips en aandachtspunten genoemd. Zo is het belangrijk dat schoenen en trapje schoon zijn. Zorg dat er geen modder op ligt of glibberige vloeistoffen. En zorg dat je veters gestrikt zijn. Spring alleen als het echt niet anders kan. En zorg dan voor een zo gunstig mogelijke situatie.

(Bron foto: MelanieSchwolert via Pixabay )