Nieuws

Veilig boomklimmen

Boomklimmen is een ambacht, het begint met de juiste techniek. Omdat veiligheid voor alles gaat, is het belangrijk dat je klimmaterialen deugdelijk zijn.

Als boomverzorger moet je klimtechnieken beheersen. In Nederland werken ongeveer 1000 mensen met het European Tree Workers-certificaat. Zij hebben een opleiding gehad met aandacht voor veiligheid, natuurbehoud en milieubescherming. Veilige klimtechnieken zijn een belangrijk onderdeel van die opleiding. Om goed te kunnen klimmen, zijn veel klimmaterialen beschikbaar zoals klimlijnen, een klimgordel, verankeringslijnen en karabijnhaken. Het vakblad Tuin en Park Techniek besteedt in het artikel ‘Klimmateriaal moet je passen als een jas’ aandacht aan die klimmaterialen. Ook het vakblad Bomen besteedt in artikelen regelmatig aandacht klimtechnieken.

Klimmaterialen

Er is een enorm aanbod aan klimmaterialen elk met een gigantisch assortiment. Soms is er weinig keuze, soms zijn er maten. Het is belangrijk, zo is te lezen, dat je de artikelen past. Het gaat om je veiligheid. En klimmaterialen moet je elke keer controleren. Zitten er geen scheurtjes in de lijnen? Zijn de stiksels niet beschadigd? Eigenlijk moet je het materiaal na elke klus controleren op slijtage.

Tips

In het artikel Onderhoud aan klimmaterialen in vakblad Bomen staat een lijst met onderhoudstips. Zo moet je nooit over de lijnen lopen. Er mag geen verf op de helm zitten. Je moet de lijnen na gebruik schoonmaken met water dat niet warmer is dan 30 graden. En je moet je materialen droog en donker bewaren.

De belangrijkste tip is misschien wel dat je je gezonde verstand moet gebruiken. Concentreer je op noodzakelijke bewegingen. En als je klimt, doe dat nooit alleen, zorg dat je een collega bij je hebt. Een tweede klimmer is wettelijk verplicht.
 

(Bron foto: Thinkstock)