Nieuws

Veilig de weg op met trekkerbumpers

Met een bumper op de trekker vergroot je de verkeersveiligheid van trekkers op de openbare weg. Je bent zo beter zichtbaar en verkeersdeelnemers houden eerder rekening met je.

Loonwerkersorganisatie Cumela vindt het belangrijk dat het landbouwverkeer veiliger wordt. Omdat trekkerbumpers aan die veiligheid kunnen bijdragen, voerde de brancheorganisatie praktijkproeven uit. Uit het artikel 'Trekkerbumper wordt multifunctionele veiligheidsvoorziening', dat in vakblad Grondig verscheen, blijkt dat die bumpers op trekkers echt helpen. Andere verkeersdeelnemers anticiperen eerder en beter op trekkers wanneer die voorzien zijn van een bumper. En vrachtwagenchauffeurs gaan eerder en vaker aan de kant.

Campagne

Het is de reden waarom Cumela het gebruik van trekkerbumpers wil stimuleren. In september is de organisatie begonnen met de Trekkerbumpercampagne. Cumela geeft aan de eerste 500 leden die een trekkerbumper aanschaffen een subsidie van 500 euro mits die bumpers voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moeten de bumpers voorzien zijn van een correcte breedtemarkering, reflectoren, verlichting en eventueel hoekpalen. Er is een beperkt aantal goedgekeurde merken. In het artikel 'Veiligheid voorop'' bespreekt vakblad LandbouwMechanisatie een aantal van die bumpers.

Vergelijking

Er zijn bumpers die voorzien zijn van een achteruitrijbeveiliging of hydraulische schokdempers. Sommige bumpers zijn in breedte verstelbaar. En de bumpers worden op verschillende manieren aangekoppeld. In een tabel vergelijkt het vakblad 17 trekkerbumpers op kenmerken en prijs.

(Bron foto: tractorbumper.com)