Nieuws

Veilig omgaan met landbouwmachines

Het Belgisch Instituut voor landbouw en visserijonderzoek (ILVO) heeft een brochure uitgegeven met tips voor het veilig gebruik van landbouwmachines.

Landbouwvoertuigen en machines zorgen elk jaar opnieuw voor heel wat ongevallen, zowel op de openbare weg als op het erf of op het veld. ‘Achter elk dodelijk of zwaargewond slachtoffer schuilt jammer genoeg steeds een diepmenselijk drama’, valt in het voorwoord van de brochure ‘Veilig gebruik van landbouwmachines’ van het ILVO te lezen. ‘Arbeidsongeschiktheid, de mentale naweeën, de schuldvraag en de juridische en financiële afhandeling van een ongeval, laten diepe sporen na op sociaal, psychisch en financieel vlak. Meer dan eens komen landbouwbedrijven dan ook deze klap niet meer te boven.’

Tips                  

In de brochure worden in totaal 74 tips gegeven, verdeeld over acht onderwerpen. Dit zijn: Voor je begint, Op het erf, Aankoppelen van machines, Op de openbare weg, Verreikers en heffen van lasten, Onderhoud en reparaties, Storingen op het veld, Omkantelen en Afschermingen.

Foto: Pixabay